Economie

'EU-leiders werken aan plan voor fiscale unie'

11 juni 2012 08:46 Aangepast: 11 juni 2012 08:46

De leiders van Europese instituten werken aan een plan om de eurozone te redden, waarbij een van de opties het opzetten van een fiscale of begrotingsunie omvat.

Dat berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel gedurende het weekend zonder daarbij bronnen te citeren. Tijdens een informele bijeenkomst op 23 mei werden de leiders van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de Europese Raad en het hoofd van de Eurogroep, Jean-Claude Juncker aangewezen om voorstellen te bundelen om de Europese regeringsleiders te helpen bij het maken van een stappenplan die de discussie over de toekomst van Europa moet dirigeren.

Een van de opties die der Spiegel noemt, is het opzetten van een zogenaamde fiscale unie met een verstrekkende Europese controle over nationale begrotingen waarbij lidstaten de controle over het eigen budget overdragen aan een toekomstige Europese fiscale autoriteit.

Volgens Der Spiegel heeft een lidstaat binnen een dergelijke constructie louter nog autonomie over de financiering die wordt gedekt door eigen inkomsten. Landen die daarnaast aanvullende financiele middelen nodig hebben, zouden dit moeten melden aan de groep van ministers van financien van de eurozone, die vervolgens beslissen over de financiele behoefte van elk land.

Om leningen aan landen vervolgens te dekken, zullen de zogenaamde eurozone-obligaties uitgegeven worden.

Naast de mogelijkheid die een grote fiscale integratie bevordert, bekijken Herman van Rompuy (Europese Raad), Mario Draghi (ECB), Jose Manuel Barroso (Europese Commissie) en Juncker ook de al eerder genoemde mogelijkheid van een bankenunie met een Europees-breed deposito-garantiestelsel en gezamenlijke Europese obligaties. In dit geval ontstaat er een gedeelde aansprakelijkheid voor staatsschulden en een gezamenlijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de Europese banken.

De ECB geeft naar aanleiding van het artikel in der Spiegel geen commentaar.

Dow Jones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore