Economie

Redding NedCar weer stap dichterbij

11 juli 2012 17:32 Aangepast: 12 juli 2012 08:19

De redding van NedCar in Born is weer dichterbij gekomen.

De Eindhovense VDL Groep en het Japanse Mitsubishi hebben een principeakkoord bereikt over de verkoop van het bedrijf. Hoewel de handtekeningen nog gezet moeten worden, is het nieuws met blijdschap begroet.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken), die zich intensief heeft bemoeid met de redding van de Limburgse autobouwer, sprak van ,,een mijlpaal op weg naar een nieuwe toekomst''. Ook bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten reageerde opgetogen op de deal. ,,Een fantastisch bericht. Het betekent dat er een reuzenstap is gezet in het overeind houden van NedCar en de werkgelegenheid van 1500 mensen'', zei hij.

Mitsubishi liet weten dat de fabriek in Born voor het symbolische bedrag van 1 euro wordt verkocht en dat er geen banenverlies zal optreden. Voor de Japanners levert de verkoop een verlies op van bijna 290 miljoen euro in het boekjaar 2012-2013.

Een woordvoerster van VDL benadrukte dat er nog slechts sprake is van een principeakkoord. Op verschillende gebieden moet nog verder worden onderhandeld. Wel heeft het bedrijf vertrouwen in een goede afloop. Volgens NedCar gaan de besprekingen de goede kant op. ,,We maken telkens een stapje in de goede richting'', liet een woordvoerder van NedCar weten.

Woensdag praatten de vakbonden het personeel bij over het maandag in principe overeengekomen sociaal convenant met VDL. Donderdag wordt de uitslag van een schriftelijke stemming onder de NedCarmedewerkers bekend. Vlak voordat het personeel de poort verlaat om op vakantie te gaan, spreekt vakbondsbestuurder Van Rees de werknemers toe om de uitslag van de stemming bekend te maken.

De Duitse autofabrikant BMW bevestigde maandag dat hij Mini's wil laten maken bij NedCar in Born. Het bedrijf ziet de fabriek in Born als ,,satelliet'' voor de fabrieken van de Mini in Groot-Brittannië.

Na de sluiting van Nedcar op 1 januari volgend jaar wil VDL zo veel mogelijk medewerkers van het bedrijf aan het werk houden. Enkele honderden gaan aan de slag met het ontwerpen van productielijnen en het opdoen van ervaring bij BMW in München en Oxford. Een ander deel, waaronder onderhoudsploegen en brandweer, blijft in Born.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`