Economie

Nieuwe TomTom kaarten-app voor iPhone vol fouten

20 september 2012 18:17 Aangepast: 20 september 2012 18:22

Na de lancering van het nieuwe besturingssyteem voor de iPhone klagen gebruikers steen en been over de kwaliteit van de kaarten-app. In de nieuwe software, iOS 6 genaamd, zijn de kaarten van Google vervangen door een eigen variant van Apple.

De nieuwe applicatie gebruikt vooral kaarten van het Nederlandse TomTom. Maar de app blijkt boordevol fouten te zitten. Zo worden gebruikers bij een zoektocht naar 'station Amsterdam' naar station Amsterdam Zuid gestuurd, ruim vijf kilometer verderop.

Nieuw vliegveld

In het buitenland regent het ook klachten. Ierse media schrijven dat ten zuiden van de hoofdstad Dublin een vliegveld op de kaart is verschenen, waar eigenlijk een boerderij is. De verwarring is waarschijnlijk ontstaan omdat de boerderij 'Airfield' heet.

Ook in Oekraïne gaat het mis. De hoofdstad Kiev, soms ook gespeld als Kyiv, heeft Apple tot 'Kylv' gedoopt. Wie zoekt op de Sears Tower in Chigao, een van de hoogste wolkenkrabbers in de stad, krijgt een veel kleinere toren te zien. En het station in de Finse hoofdstad Helsinki staat op de kaarten van Apple in een park.

Openbaar vervoer

De mogelijkheid om in de applicatie een route met het openbaar vervoer te plannen is in de nieuwe versie verwijderd. Apple prijst de nieuwe kaartensoftware zelf aan als een van de grootste veranderingen in iOS 6. De nieuwe app staat zelfs bovenaan de lijst met veranderingen op de eigen website. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de klachten.

TomTom zegt tegen de BBC niet verantwoordelijk te zijn voor de fouten: "Wij hebben vertrouwen in de kwaliteit van onze kaarten." Het bedrijf legt de schuld van de fouten bij Apple zelf.

Lange rijen

Morgen ligt de nieuwe iPhone in de VS in de schappen. Daarom stonden er vandaag al lange rijen voor Amerikaanse Apple-winkels. De iPhone 5 is in Nederland pas op 28 september te krijgen. Het nieuwe besturingssysteem is voor eigenaars van de iPhone 4S en de laatste twee versies van de iPad al wel te downloaden.

Koers TomTom omlaag

TomTom was met een verlies van meer dan 4% de grootste verliezer vandaag onder de grote beursfondsen in Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`