Economie

Banken dreigen 72 miljoen te verliezen aan Swets

25 september 2014 12:16 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Een bankenconsortium en geldschieter ICG dreigen voor ruim 72 miljoen euro het schip in te gaan door de problemen bij internationale abonnementenverzorger Swets & Zeitlinger.

Dat blijkt uit de jaarstukken van de financieringsholding Swets & Zeitlinger Group. Maandag werd bekend dat deze houdstermaatschappij in surseance is gegaan. Ook investeerder Gilde kan een flinke financiële scheur in de broek oplopen.

De schuldenlast ontstond in 2007, toen investeerder Gilde Swets (541 voltijdsmedewerkers, omzet 550 miljoen euro) overnam. Ter financiering daarvan leende het vehikel Swets & Zeitlinger Group tientallen miljoenen van een consortium van banken onder leiding van Royal Bank of Scotland en de Britse geldschieter Intermediate Capital Group (ICG).

Schuldenlast
Uit jaarstukken die de vennootschap bij de Kamer van Koophandel heeft gedeponeerd, blijkt dat er van de bankenlening nog 46,6 miljoen euro uitstaat. Van de lening van ICG stond eind 2013 nog ruim 26 miljoen euro uit. Samen bedraagt de schuldenlast dus ten minste 72,6 miljoen euro.

Uit de website van ICG blijkt dat de geldschieter ook aandeelhouder van Swets is. Het is echter onduidelijk met welk belang en voor welk bedrag. Van investeringsmaatschappij Gilde is evenmin bekend hoeveel geld ze in het bedrijf heeft gestoken. Gilde-manager Boudewijn Molenaar, die namens de investeerder commissaris bij Swets is, wil geen commentaar geven.

ZIE OOK: Dochter Swets failliet

Verkoop
Achter de schermen wordt koortsachtig onderhandeld over de verkoop van Swets & Zeitlinger Holding. Als bewindvoerder Marcel Groenwegen en directeur Han Stoop erin slagen een goede prijs voor de internationale abonnementenverzorger te krijgen, kan vooral het bankenconsortium de schade beperken. Voor ICG, die een achtergestelde lening verschafte, en de aandeelhouders zijn de kansen daarop kleiner.

De kansen op een goede prijs zijn door de surseance van het financieringsvehikel wel afgenomen. Afgelopen dagen waarschuwden uitgevers als Springer, Elsevier en Kluwer hun klanten als universiteiten en bibliotheken om abonnementen niet meer via Swets te laten lopen en geen betalingen meer te doen. Concurrenten van Swets bieden alternatieve diensten aan. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore