Economie

Energiebedrijven leggen bal bij overheid en willen minister van Klimaat

26 oktober 2016 08:59 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
Een windmolen in de Rotterdamse haven. Beeld © ANP (Archieffoto)

Onder aanvoering van onder meer Shell en Eneco, toch niet de meest klimaatvriendelijke bedrijven, wil een club van veertig bedrijven dat de overheid haast maakt met de energietransitie en daar ook nog eens 'hoge prioriteit' aan geeft.

Naar eigen zeggen omarmen de deelnemers aan de Transitiecoalitie de klimaatdoelen die in Parijs zijn afgesproken vorig jaar. En om die doelen te bereiken moet de overheid aan de slag. Om hen te helpen, heeft de club, waar veel energiebedrijven, bouwers, Havenbedrijven en ingenieurs inzitten, een wensenlijstje gemaakt voor nieuwe regeringen

  • Om te beginnen moet er een klimaatwet komen, om te zorgen dat wat in Parijs is afgesproken ook gerealiseerd wordt. Om op koers te blijven moeten er tussendoelen komen die in 2030 en 2040 gehaald moeten zijn.
  • Om dit allemaal in goede banen te leiden, moet er een nieuw ministerie worden gecreëerd, voor economie, klimaat en energie. Dat zou betekenen dat de functies van minister Kamp (Economische Zaken) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) in elkaar worden geschoven.
  • Om alles te controleren moet ook een onafhankelijke klimaatautoriteit worden aangewezen, die zorgt dat iedereen zich aan de afspraken houdt, ook als er een andere regering is.
  • Omdat voor niets alleen de zon opgaat, stelt de coalitie voor een nationale investeringsbank op te zetten, waarmee innovatie en energieprojecten gefinancierd kunnen worden.

In Parijs is afgesproken dat de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden Celsius moet blijven ten opzichte van de gemiddelde temperatuur vóór de industriële revolutie (die in de 19de eeuw begon). De klimaatdeal werd begin deze maand goedgekeurd door het Europees parlement, waarmee het akkoord ook echt van kracht is. Vandaag is in Rotterdam een nationale Klimaattop, om te bespreken hoe de afspraken uit Parijs worden gehaald. 

Pleidooi voor nieuw Deltaplan

Voor Nederland houdt dat in dat de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 95 procent verminderd moet zijn in 2050. Om dat te halen is volgens de TransitieCoalitie meer nodig dan het huidige beleid, dat versnipperd is en waarbij het ontbreekt aan lange termijnvisie.

De club pleit voor een nieuw Deltaplan, met ruimte voor ondernemers. De omslag van ouderwetse energievoorziening (lees kolencentrales, fossiele brandstoffen) naar een duurzamere (wind en zonne-energie) zorgt voor nieuwe manieren om geld te verdienen en nieuwe banen. De nieuwe minister krijgt als het aan de initiatiefnemers ligt een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat alle kansen van de nieuwe economie 'worden verzilverd'.

Goede bedoelingen Shell

Dat oliemaatschappij Shell zich weer van zijn beste kant laat zien, is niet voor het eerst. De oliereus loopt voorop met goede bedoelingen, maar verwaarloost haar core-business (het oppompen van zo veel mogelijk olie) ondertussen ook niet. Redacteur Frederieke Hegger sprak ze er onlangs in een vlog op aan.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van