Economie

Vestia wil 3,5 miljoen terug van ex-topman Staal

06 december 2012 17:49 Aangepast: 06 december 2012 18:14

Woningcorporatie Vestia wil de 3,5 miljoen euro die oud-topman Erik Staal bij zijn vertrek meekreeg terughebben. Het bedrijf begint daarom een juridische procedure bij de rechtbank in Rotterdam om het besluit van de omstreden vergoeding te laten vernietigen.

Vestia vindt dat het salaris en de pensioenvoorziening van Staal op ,,een uitzonderlijk en onverantwoord niveau'' is bepaald, niet passend bij een woningcorporatie van welke omvang ook. Dit was niet alleen schadelijk voor Vestia, maar heeft de gehele corporatiesector in een kwaad daglicht gesteld, stelt het bedrijf. Onder Staal is Vestia door riskante beleggingen bijna ten onder gegaan.

Staal vertrok begin dit jaar nadat was gebleken dat Vestia in grote financiële problemen was geraakt door de aanschaf van derivaten, risicovolle beleggingsproducten. De riante vergoeding die de topman meekreeg leidde tot veel ophef en vragen in de Tweede Kamer.

Inmiddels liet Vestia een onderzoek uitvoeren naar de gang van zaken rond de arbeidsvoorwaarden van Staal. Daaruit blijkt volgens de corporatie dat er regelmatig sprake is geweest van besluitvorming in strijd met de statuten en interne regels, gebrekkige verslaggeving en onvoldoende toezicht van toenmalige commissarissen.

Als eerste stap begint Vestia nu bij de rechtbank een voorlopig getuigenverhoor. De onder ede af te nemen verhoren kunnen meer duidelijkheid geven over tegenstrijdige verklaringen, informatie opleveren van personen die niet aan het onderzoek hebben meegewerkt en lacunes invullen in de herinnering van geïnterviewden.

Naast het onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden van Staal lopen er nog onderzoeken naar creditcardtransacties, handel met eigen bv's, enkele vastgoedtransacties waar Vestia bij was betrokken en naar de totstandkoming van de derivatenportefeuille.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore