Economie

4G miljardenmeevaller overheid: 3,8 miljard euro

14 december 2012 13:58 Aangepast: 17 december 2012 10:22

De veiling van frequenties voor mobiel internet is een flinke meevaller. De opbrengst is met 3,8 miljard veel meer dan verwacht.

Bekijk ook:

'4G internet wordt sneller dan thuisverbinding'

Tele2 pakt een vergunning, Ziggo en UPC niet. KPN betaalt 1,4 miljard euro en moet het dividend verlagen.

Meevaller Dijsselbloem

Er was van uitgegaan dat de veiling 470 miljoen euro zou opbrengen. Het bedrag dat de veiling oplevert gaat dat ver te boven. Minister Dijsselbloem kan de miljarden bijschrijven voor de staatskas.

Veiling in rondes

De veiling vond plaats in verschillende ronde en iedere ronde was de opbrengst hoger. Er was geen vastgestelde einddatum, de veiling is onlangs geëindigd. Tele2 heeft als nieuwkomer een vergunning weten te bemachtigen en gaat vanaf 2013 net als KPN, Vodafone, T-Mobile via een eigen netwerk mobiele telefonie en mobiel internet aanbieden. Mogelijk boden ook kabelbedrijven UPC en Ziggo samen, maar tevergeefs.

Tele2

Met de komst van Tele2 en de extra frequentieruimte die nu beschikbaar is, krijgen innovatie en concurrentie op de markt voor mobiel internet een belangrijke impuls. Hierdoor kan mobiel internet in Nederland blijven groeien’’, laat minister Henk Kamp (Economische Zaken) weten in een reactie.

De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu nog in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone. Maar de meest aantrekkelijke frequentieruimte is de 800 MHz-band. Deze is uitermate geschikt voor de nieuwste mobiele technologie LTE (4G). Een voordeel van een relatief lage frequentie is dat het bereik relatief groot is en dat het gemakkelijk door muren heen gaat.

KPN

KPN heeft diep in de buidel moeten tasten bij de veiling van nieuwe vergunningen voor snelle mobiele telefonie en snel mobiel internet. Het concern betaalde in totaal 1,35 miljard euro voor diverse vergunningen in de 800, 900 en 1800 MHz-band en in de 2,1 en 2,6 GHz-band.

Het verworven spectrum stelt KPN in staat om te starten met het aanleggen van de nieuwe generatie mobiele technologie LTE. KPN introduceert LTE-diensten in februari 2013, aldus het bedrijf.

Om geld vrij te maken, verlaagde KPN vrijdag zijn dividendvoorspelling. Het concern betaalt nu over 2012 geen definitief dividend uit en verlaagt zijn dividenduitkering over 2013 naar 0,03 euro per aandeel.

4G sneller dan internet thuis

4G is de opvolger van de huidige generatie mobiel internet 3G en levert nog sneller mobiel internet. Als de veiling achter de rug is, wordt het 4G-netwerk snel in Nederland uitgerold. Met 4G is een snellere dataoverdracht mogelijk via internet op mobiele telefoons. De snelheid van internet op mobieltjes wordt daarmee vergelijkbaar of zelfs sneller dan internet thuis. Zo zou het onder andere makkelijker worden om internetvideo's op smartphones te bekijken.

De nieuwste iPhone van Apple, de iPhone 5, is al toegerust voor 4G. In Nederland is 4G nu echter nog niet breed beschikbaar, alleen in enkele proefprojecten.

Bij de veiling is ruimte voor een vierde aanbieder, waardoor de dominantie van de huidige drie (KPN, Vodafone en T-Mobile) zou worden doorbroken.

Eerder waren er in Nederland vijf aanbieders. Orange en Ben zijn is echter overgenomen door T-Mobile, onderdeel van Deutsche Telekom.

Het is de vraag wat er met de opbrengst van de veiling gebeurt. De verleiding zal groot zijn om de opbrengst te gebruiken om het effect van bezuinigingen te verzachten.

4G (Wikipedia)

4G (uitgebreider, Wikipedia in het engels)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`