Economie

Nationalisatie SNS Reaal kost staat 4,8 miljard

01 februari 2013 07:01 Aangepast: 13 december 2013 22:08

SNS Reaal is genationaliseerd. Dat kost de belastingbetaler miljarden: direct 3,7 miljard, plus 1,1 miljard aan leningen en 5 miljard aan garanties. Lees en bekijk hier alles.

 

Persbericht Ministerie van Financiën

 

3,7 miljard + 1,1 miljard aan leningen + 5 miljard aan garanties

De nationalisatie kost de Nederlandse staat direct 3,7 miljard euro. Daarnaast verschaft de Staat 1,1 miljard euro aan leningen en 5 miljard euro aan garanties.

 

SNS Reaal wordt volledig genationaliseerd. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. De bank en verzekeraar is door verliezen bij zijn vastgoedonderdeel Property Finance zo diep in de problemen geraakt, dat zij niet zelfstandig verder kan. Ook een redding met hoofdzakelijk privaat kapitaal bleek niet haalbaar.

De minister van Financien heeft, na raadpleging van De Nederlandse Bank (DNB) en in overeenstemming met de Minister-President tot onteigening besloten.

Het besluit tot onteigening trad om 08.30 uur in werking.

Daarmee is voor het eerst in de geschiedenis van de interventiewet deze wet ook toegepast.

Alle uitstaande aandelen SNS Reaal vallen onder het onteigeningsbesluit van de overheid, dat volgens het ministerie is genomen omwille van de stabiliteit van het financiële stelsel. Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) zagen geen ander alternatief om die te waarborgen.

 

 

Spaarders

Voor spaarders en andere klanten van SNS verandert er volgens het ministerie van Financiën niets.

Het ministerie en DNB voerden al sinds december 2011 intensief overleg over de fragiele situatie bij SNS. Die is sindsdien alleen maar verslechterd. Alternatieven die de bank zelf aandroeg, zoals een aandelenemissie in combinatie met een verkoop van de verzekeringstak, zouden niet voldoende opleveren om de problemen op te lossen.

 

'Zonder ingrijpen faillissement'

''Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan. Daarom koos de staat voor het uiterste middel: volledige nationalisatie van de bank'', aldus Dijsselbloem. Hij zei dat het besluit donderdagavond was genomen in overleg met premier Mark Rutte en De Nederlandsche Bank. Tot donderdagavond 18 uur was gekeken naar oplossing met een private partner, maar die legde volgens Dijsselbloem te veel risico's bij de staat zonder dat hij daar voldoende zeggenschap voor terug kreeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

`