Economie

IJsland wint Icesave-zaak

28 januari 2013 12:05 Aangepast: 28 januari 2013 12:14

IJsland heeft niets illegaals gedaan door compensatie te weigeren voor Britse en Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave. Dat heeft een Europese rechtbank maandag bepaald in een definitief vonnis.

IJsland was van mening dat volgens Europese wetgeving juridisch niet vaststaat dat een staat verantwoordelijk is voor de betaling van garanties aan spaarklanten en is nu in het gelijk gesteld.

Het ging om een schadebedrag van 335 miljard IJslandse kronen (1,9 miljard euro). Nederland kreeg eerder een deel (een kleine 750 miljoen euro) van het Icesave-spaargeld terug via het inmiddels failliete moederbedrijf van Icesave, Landsbanki. De Nederlandse Staat heeft 1,3 miljard euro voorgeschoten om de Icesave-klanten te compenseren.

IJsland liet maandag in een verklaring weten dat het verwacht dat de gedupeerden de komende jaren wel volledig zullen worden gecompenseerd uit de boedel van Landsbanki. Het Nederlandse ministerie van Financiën laat weten de uitspraak van de vrijhandelsorganisatie EVA te betreuren en de gevolgen nader te bestuderen.

De EVA is een samenwerkingsverband tussen Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland en houdt in de gaten of deze landen, die buiten de Europese Unie vallen, hun toezicht wel afstemmen op de Europese regels.

Icesave zette in mei 2008 voet op Nederlandse bodem. Via internetspaarrekeningen brachten meer dan honderdduizend Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank. Nog geen half jaar later kon de bank haar verplichtingen niet meer nakomen en nationaliseerde IJsland Icesave. Nederland schoot IJsland daarna 1,3 miljard euro voor om de Nederlandse spaarders van Icesave met een tegoed tot 100.000 euro te compenseren.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore