Economie

Ook staatsbanken betalen mee aan redding SNS

05 februari 2013 15:21 Aangepast: 05 februari 2013 15:22

Minister Dijsselbloem van Financiën betaalt een flink deel van de bankenbijdrage aan de redding van SNS Reaal zelf.

Dat blijkt uit informatie over de redding van SNS die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Op televisie sprak Dijsselbloem van een bijdrage van de Nederlandse banken aan de redding van SNS Reaal van 1 miljard euro, vooral ook om de bittere pil voor de belastingbetaler beter verteerbaar te maken. Maar meer dan een kwart van dat bedrag, komt - indirect - bij de minister zelf vandaan. Want ook de staatsbanken ABN Amro - en inmiddels ook SNS zélf - leveren een bijdrage. SNS betaalt dus mee aan zijn eigen redding.

In een brief aan de Kamer schrijft het Ministerie van Financien: "Van de circa 1 miljard euro komt een deel van ABN Amro en SNS Bank, waarvan de staat 100 procent eigenaar is, waardoor de bijdrage de facto lager is. Een eerste indicatie geeft aan dat het naar verwachting om een bedrag zal gaan in de orde van grootte van 200 miljoen euro voor ABN Amro en 70 miljoen euro voor SNS Bank."

Daarmee levert de bankenheffing van Dijsselbloem de schatkist geen 1 miljard euro op, maar slechts 730 miljoen euro. Het verschil - de 270 miljoen euro - is indirect voor rekening van de belastingbetaler. De exacte hoogte van de bijdrage van ABN Amro en SNS Bank hangt af van de hoeveelheid spaargeld die op het moment van nationalisatie bij SNS Reaal gestald is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`