Economie

Dekker: UWV doet weinig voor werkzoekenden

21 februari 2013 12:42 Aangepast: 21 februari 2013 12:49

Uitkeringsinstantie UWV doet weinig om werklozen de eerste zes maanden weer aan het werk te helpen. Dat stelt arbeidseconoom Ronald Dekker.

In de uitzending van RTL Z zegt Dekker, arbeidseconoom aan de Universiteit van Tilburg, dat het UWV de afgelopen jaren geteisterd wordt door bezuinigingen en reorganisaties. Daardoor blijft er voor de uitkeringsinstantie weinig geld over om mensen die pas werkloos zijn geworden, goed te helpen. Het aantal werklozen in Nederland is opgelopen tot 600 duizend, zo is vandaag bekend geworden.

Jammer

“Je zou hopen en verwachten dat de instantie die daarvoor verantwoordelijk is, een extra inspanning gaat leveren. Dat lijkt niet het geval op dit moment. Dat is wel jammer.” Dekker doelt hiermee op utikeringsinstantie UWV. Iemand die zijn baan is verloren moet zich bij het UWV melden voor een WW-uitkering. De instantie moet werklozen helpen om weer werk te vinden.

“Met name de laatste tranche van bezuinigingen heeft ervoor gezorgd dat het UWV in de eerste zes maanden van werkloosheid, mensen laat terugvallen op digitale dienstverlening”, aldus Dekker. Kortom: ze kunnen terecht op de website van het UWV, en niet bij een van de kantoren. Via die website vragen ze een WW-uitkering aan, gaan ze op zoek naar werk, en moeten ze aangeven waar ze gaan solliciteren.

“Het is maar zeer de vraag of dat zo’n verstandig idee is”, zegt Dekker. Want de website van UWV, Werk.nl, wordt al sinds de oprichting vorig jaar geteisterd door problemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore