Economie

Dijsselbloem onder vuur om 'blunder' Cyprus

19 maart 2013 13:55 Aangepast: 19 maart 2013 15:34

In Europa is een storm van kritiek losgebarsten over de redding van Cyprus. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had nooit mogen toestaan dat ook kleine spaarders zouden moeten meebetalen, zeggen critici.

Onderdeel van het reddingsplan voor Cyprus is de belasting die rekeninghouders moeten gaan betalen over hun spaartegoeden. Gevreesd wordt dat dat tot een bankrun leidt. De banken in de eilandstaat blijven daarom in ieder geval tot en met morgen gesloten.

Dijsselbloem: kleine spaarders anders behandelen

Jeroen Dijsselbloem heeft in een verklaring namens de eurozone benadrukt dat kleine spaarders anders behandeld moeten worden dan grote spaarders. Hij onderstreepte ook het belang van de garantie van spaartegoeden tot 100.000 euro.

Uit heel Europa is er kritiek op Dijsselbloem sinds de onrust die is ontstaan. Hem wordt verweten achter het plan te zitten om spaarders te korten.

Kritiek uit Europa:

- De voorganger van Dijsselbloem, Jean Claude Juncker, waarschuwt zijn opvolger voor het verlies van vertrouwen bij burgers. Zonder zijn naam te noemen gaf de Luxemburger Dijsselbloem een steekje onder water. Hij was zelf niet bij het overleg aanwezig en grapte dat de uitkomst waarschijnlijk alleen al daarom niet foutloos kon zijn.

- Russische banken en bedrijven hebben miljarden op Cyprus gestald. De Russische president Poetin noemde het plan 'oneerlijk, amateuristisch en gevaarlijk'. Premier Medvedev zegt: "Het lijkt op het confisceren van het geld van anderen. Ik weet niet wiens idee dit was, maar daar lijkt het wel op."

- Volgens diverse media, waaronder Reuters, is het toch echt Dijsselbloem die achter het plan zit om kleine spaarders te korten.

- "Het lijkt alsof de Europeanen in neonletters in het Grieks en Italiaans schrijven dat het tijd is om een bankrun te doen", vindt de Amerikaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Economie Paul Krugman.

Kritiek vanuit Nederland:

- D66 eist opheldering van minister Dijsselbloem in een debat. Kamerlid Wouter Koolmees wil weten wat de effecten zijn voor onder meer Spanje en Portugal, waar mensen zich nu ook zorgen gaan maken over hun spaargeld.

- Het CDA wil ook in gesprek met Dijsselbloem. "Het hele akkoord wekt de indruk van een haastklus", zegt Europarlementariër Corien Wortmann.

- Ook GroenLinks wil dat Dijsselbloem deze fout herstelt. "Nu het nog kan", zegt Europarlementariër Bas Eickhout. En Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks: "Als de paniek in Cyprus overslaat naar andere Zuid-Europese landen zijn we veel meer geld kwijt."

- "Dijsselbloem heeft verschrikkelijk opgetreden bij Cyprus-deal", zegt PVV'er Auka Zijlstra. "Heel dom. Het vertrouwen dat consumenten hebben in hun bank en de euro wordt volledig op het spel gezet.

- "Volgens sommige economen is dit het einde van het depositogarantiestelsel. De bereidheid van politici om ook kleine spaarders te laten bloeden, zal op termijn leiden tot een groter wantrouwen bij spaarders, zegt econoom Johan van Overtveldt. "Een blunder van een beslissing. Ik heb het vergeleken met een ontmaagding: het is onherroepelijk. Het kwaad is geschied. Dat Dijsselbloem geen goede entree gemaakt heeft, staat als een paal boven water."

- Na alle commotie is het reddingsplan voor Cyprus aangepast. De allerkleinste spaarders - tot 20.000 euro - hoeven volgens het plan geen heffing meer te betalen. Het lijkt er nu wel op dat er een gat in de financiering is ontstaan. Het is nog onduidelijk hoe dit wordt ingevuld.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`