Economie

Sociale huurwoningen worden veel duurder

03 april 2013 16:01 Aangepast: 03 april 2013 16:03

Wie een laag inkomen heeft en wil verhuizen naar een nieuwe huurwoning gaat er fors op achteruit. Door het kabinetsbeleid dreigen verhuurders huren voor leegkomende huizen fors te verhogen. Hierdoor worden veel sociale huurwoningen straks onbetaalbaar.

In het woonakkoord heeft het kabinet de woningbouwcorporaties een heffing opgelegd van 1,7 miljard euro. Om dat geld binnen te halen, zullen de corporaties de huren verhogen. Dat zegt hoogleraar Peter Boelhouwer, die de gevolgen van de heffing heeft onderzocht.

Voor huurders die in hun woning blijven, mag dat alleen in kleine stapjes. Zij gaan, afhankelijk van hun inkomen, enkele tot tientallen euro's per maand meer huur betalen.

200 euro per maand meer

Mensen die naar een nieuwe sociale huurwoning willen kunnen een veel grotere verhoging verwachten. Gemiddeld berekenen de corporaties 70 procent van de maximale huur die ze mogen vragen. Voor nieuwe huurders kunnen ze de huur in één keer opschroeven naar het maximum. Een gemiddelde sociale huurwoning zou daardoor 200 euro per maand meer kosten. Daarmee zouden sociale huurwoningen voor grote groepen minima onbereikbaar worden.

Volgens de Volkskrant gaan verhuurders in Amsterdam de prijzen inderdaad ophogen tot 100 procent. Ook het Rotterdamse Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, verhoogt de huren tot 95 procent.

Minister Blok van Wonen wil nog niet op het onderzoek van Boelhouwer reageren. Hij wil de conclusies van eerst nader bestuderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore