Economie

Schaduweconomie krimpt in Europa

07 mei 2013 16:37 Aangepast: 07 mei 2013 18:06

Het Europese zwartgeldcircuit is de afgelopen jaren verder gekrompen in navolging van de bouwsector, en met hulp van de groei van elektronisch betalen en online shoppen, blijkt uit een rapport van Visa Europe dat dinsdag is gepubliceerd.

De Europese schaduweconomie is dit jaar EUR2,1 biljoen groot, of 18,5% van de economische activiteit in Europa. In 2003 was dit nog 22,4% en in 2009 19,9%.

Een aanzienlijk deel van de krimp van de schaduweconomie sinds 2009 is toe te schrijven aan de sterke krimp van de bouw- en vastgoedsector sinds dat jaar, stelt het rapport.

Volgens de onderzoekers is de economische crisis bovendien een sterke drijfveer voor Europese regeringen om zwart werken aan te pakken met gerichte maatregelen, om zo de overheidsbegrotingen sneller op orde te brengen en economisch herstel te bespoedigen.

De schaduweconomie berust vooral op werk dat contant wordt uitbetaald en niet of niet volledig aan de belastingdienst wordt gemeld. Het zijn vaak inkomsten uit 'bijklussen' die niet worden opgegeven.

In Nederland heeft het zwarte circuit een omvang van 9,1% van het bruto binnenlands product (bbp), of EUR55 miljard. Dit is relatief laag in Europees verband, wat komt door het wijdverspreide gebruik van elektronisch betalen en door de hoge integratie van banken in ons land. Ook geldt dat hoe meer mensen in een land online winkelen, hoe kleiner de schaduweconomie is, stellen de onderzoekers.

In andere West-Europese landen zoals Zwitserland, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft het zwarte circuit een vergelijkbare omvang, van 7-10% van het bbp. In veel Zuid- en Oost-Europese landen liggen de percentages aanzienlijk hoger, tussen 20% en 30%.

Als mogelijke maatregel om de schaduweconomie verder terug te dringen, noemt het rapport de introductie van betaalautomaten in sectoren die van oudsher gevoelig zijn voor zwart geld, zoals in Polen gebeurde in 2010. De meest gevoelige sector voor zwartwerken is in heel Europa van oudsher de bouwsector, op afstand gevolgd door groot- en detailhandel, horeca, nijverheid, transport en landbouw.

In Italie moeten sinds 2011 bedragen van meer dan EUR1.000 verplicht elektronisch worden betaald. Sindsdien ontving de Italiaanse staat EUR9,1 miljard extra belasting. Ook in Spanje en Griekenland moeten grote bedragen sinds enige tijd elektronisch worden betaald.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Visa Europa, een organisatie die de bevordering van elektronisch betalen als oogmerk heeft.

Dow Jones

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`