Ga naar de inhoud
Business

Waarom is een bril vaak zo duur?

Archieffoto: de opticien op deze foto heeft niets met het onderzoek te maken Beeld © ANP

Miljoenen mensen hebben een bril. Van de 55-plussers heeft zelfs driekwart een bril nodig. En met een gemiddelde prijs van 400 euro is dat een flinke (terugkerende) kostenpost. Maar waarom zijn brillen nu vaak zo duur? Het financiële plaatje van RTLZ zocht het uit en komt met een heldere blik op de prijs van een bril.

Om te beginnen zijn niet alle brillen duur. Zo heb je een leesbril voor 2 euro of kan je voor 49 euro een prima bril bij een goedkope keten als Eyelove bestellen. Maar daarvoor krijg je niet de service van een echte opticien en dat mag wat kosten. 

De marge is hoog
Brillenketen GrandVision (bekend van Pearle en EyeWish Groeneveld) houdt van de verkoopprijs van je bril 75 procent over als marge. Van jouw aanschafprijs gaat slechts 25 procent op aan de inkoopkosten voor een montuur en voor de glazen. Ruim 50 procent van de kosten wordt gemaakt voor verkoop en marketing.

De opticien wordt dus duur betaald. Van de 400 euro voor je bril is 300 euro brutowinst. De opticien, die een 3-jarige mbo-opleiding heeft gehad, de apparatuur die in de winkel staat, de winkel zelf en de reclame kosten jou maar liefst 200 euro per bril.

De uiteindelijk nettowinst van GrandVision is niet meer dan 8 procent van de omzet. Uit berekeningen van RTL Z blijkt dat GrandVision per optiek 40.000 euro winst maakt per jaar. Ze hebben 6000 winkels, dus dat telt toch lekker op. GrandVision is 6,5 miljard euro waard op de beurs.

Consumentenbond
Een bril is zo duur volgens Sandra de Jong van de Consumentenbond omdat je vaak betaalt voor design. "Er zitten grote prijsverschillen tussen de brillen. Net als bij broeken, je hebt ze voor 30 euro bij C&A en voor veel meer geld koop je de designbroeken. Als je een bril koopt voor 50 euro, dat kan ook, dan heb je toch het gevoel dat je een koopje heb gehad."

"We zeggen er wel bij dat als je een bepaalde afwijking hebt, dan kan je wel beter bij een opticien zijn. Multifocale brillen, koop die liever niet online. Ga daarvoor naar een echte opticien, dat moet je echt meten."

Prijsstunters
De Jong is trouwens niet erg te spreken over prijsstunters als Pearle. "Je komt binnen voor de aanbieding van 99 euro, maar uiteindelijk betaal je 293 euro." Daarover heeft de Consumentenbond dit onderzoek gedaan: Ogenschijnlijk goedkoop.

Een opticien zonder verrassingen bij de kassa
De goedkope keten Eyelove haalt z'n brillen zelf uit China. Uit de fabriek waar ook de dure merkbrillen worden gehaald. Een van de oprichters, Paul Berkelmans, spreekt z'n verbazing over de markt uit: "Jarenlang waren de marges van de opticiens veel te hoog. Die markt was zo gesloten dat niemand wist hoe duur een bril werkelijk was. De werkelijke prijs bleek een schijntje van de gevraagde prijzen." Berkelmans verkoopt de brillen voor 49 euro.

Eyelove heeft zelf geen dure winkels en niet veel personeel. Ze werken met 100 verkooppunten in het hele land, ondermeer bij de Etos en DA. Ze hebben daar oogmeet-apparatuur staan, waar je ogen gratis worden gemeten. Eyelove belooft je geen 'verrassingen' aan de kassa. "We proberen niet mensen te lokken met goedkope monturen zoals sommige ander ketens. Ik ken geen andere branche waar mensen worden binnen gelokt met een goedkoop montuur en met een prijs die het drie of viervoudige is, naar buiten gaan. Omdat er nog van alles bij komt."

Op internet geen opticien
Je kan tegenwoordig ook makkelijk een bril kopen online, zonder opticien. Maar de branchevereniging van opticiens waarschuwt daar natuurlijk wel voor. Een woordvoerder zegt daarover: “Waar we voor waarschuwen is dat het optisch middelpunt precies op het midden van de pupil moet zitten. Bij websites moet je dat zelf bepalen. Als het centrum niet goed in het midden zit dan krijg je hoofdpijn, dat moet tot de millimeter nauwkeurig.”

Extreem duur
Opticiens zullen ook altijd kijken of je sterkte nog wel goed is, zeggen ze zelf, dat kan niet online. Ze verdedigen ook hun kosten met de hogere kwaliteit van hun brillen. De glazen zijn ragfijn geslepen en niet van geperst plastic, zoals de goedkope leesbrillen. Bij een goedkope leesbril is de sterkte niet overal gelijk. De geslepen glazen hebben in het hele glas dezelfde sterkte.

De glazen zijn vaak ook extra duur doordat ze krasvast zijn. De cilinder moet in de juiste stand staan, het brandpunt recht voor de pupil en bij oogaandoeningen word je doorverwezen naar een oogarts. Veel werk tegen een flinke prijs. Bij de meeste opticiens kan je overigens wel terugkomen om je bril na verloop van tijd gratis weer recht te laten zetten.

Maar waarom de brillen vaak zo extreem duur zijn, dat is toch nog steeds de vraag. Sandra de Jong van de Consumentenbond weet het ook niet: "Dat is een vraag voor de opticien, dat vragen wij ons namelijk ook af."

De Jong eindigt positief: "Als je een bril koopt voor 50 euro, dan kan je ook een tweede bril kopen, met een ander kleurtje. Leuk voor de afwisseling."