Golfstaat Qatar begint de boycot door zijn buurlanden steeds harder te voelen. Om de economie overeind te houden, moet het staatsfonds de ene na de andere bezitting verkopen. Ondertussen reist de emir van Qatar de wereld over om steun te vinden voor zijn land.
Vanochtend had staatshoofd Tamim bin Hamad al-Thani een onderhoud met Angela Merkel. Geflankeerd door de Duitse kanselier maakte de emir bekend dat zijn land klaar is om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel om een einde te maken aan het geschil. Vanmiddag reist hij door naar Frankrijk voor een tête-à-tête met de Franse president Macron.
Qatar wordt al meer dan honderd dagen geboycot door onder meer Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte. En dat komt hard aan: de oliestaat is volledig afhankelijk van de import van voedsel en water, met name vanuit de buurlanden. Als antwoord laat het onder meer honderden koeien invliegen. Wel laat Saoedi-Arabië Qatarese bedevaartgangers naar Mekka toe.
Website gehackt
De buurlanden verdenken Qatar van het steunen van terrorisme, zoals IS, de Moslimbroederschap en al-Qaeda. Ook nemen de soenitische landen de Golfstaat kwalijk dat het nauwe banden onderhoudt met het sjiitische Iran. Volgens al-Thani zou Iran een 'regionale en islamitische macht' zijn die 'niet genegeerd' kan worden. Dit tot grote woede van de Arabische buurlanden.
Na de ontmoeting met Merkel, vloog al-Thani door naar Parijs, waar hij sprak met de Franse president Macron. Beeld © Ludovic Marin/ANP
Qatar zelf heeft alle aantijgingen overigens altijd ontkend. Vorige maand verklaarde het land dat de emir deze uitspraken nooit heeft gedaan en dat de website van het officiële Qatarese persagentschap was gehackt. Daarop meldde The Washington Post op basis van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat er aanwijzingen zijn dat de VAE bij de hacks betrokken zou zijn.
33 miljard
Om de economie en het financiële systeem te onderhouden, moet staatsfonds Qatar Investment Authority (QIA) steeds meer bezitting verkopen. Gisteren nog verkocht het voor 350 miljoen euro aan aandelen in de Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co. Eerder al deed het fonds belangen in Credit Suisse en Rosneft van de hand.
Sinds het uitbreken van de handelscrisis heeft QIA al voor bijna 33 miljard euro aan bezittingen verkocht, blijkt uit cijfers van kredietbeoordelaar Moody’s. Daarmee is het investeringsfonds met een totale waarde van ruim 280 miljard euro met meer dan tien procent gekrompen.