Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Dijsselbloem: laat je niet opjagen door woningmarkt

07 juni 2016 15:44 Aangepast: 31 juli 2017 07:00

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem roept banken en makelaars, maar vooral consumenten op om zich niet te laten opjagen door de woningmarkt. 'Dan worden er verkeerde beslissingen genomen.'

Dat zei Dijsselbloem tijdens het Wekelijks Gesprek op RTL Z.

Zorgvuldigheid voorop

Hij reageert daarmee op de berichtgeving dat banken te langzaam zouden zijn met het verstrekken van hypotheken, waardoor huizenkopers in de problemen kunnen komen.

Volgens de minister moet zorgvuldigheid voorop staan. Maar hij zegt ook dat als banken beloven binnen een week een hypotheek te kunnen verstrekken, ze die belofte dan ook waar moeten maken.

Zorgen over opjagen

"Waar ik mij het meest zorgen over maak is dat mensen zich zo laten opjagen door de woningmarkt dat ze te hoge hypotheken nemen, te snel ja zeggen, ingaan op een aanbod dat misschien helemaal niet goed is voor ze."

In sommige regio's, waar de huizenmarkt snel groeit, durven mensen volgens Dijsselbloem geen ontbindende voorwaarden meer op te nemen, en brengen al een bod uit voor ze überhaupt bij de bank zijn geweest. "Dat is echt de verkeerde volgorde, daardoor ontstaan problemen."

Dijsselbloem noemt het verder 'onverstandig' om geen ontbindende voorwaarden op te nemen, als je een huis gaat kopen. Als je dat wel doet, kun je nog van de koop af, als je toch het geld niet bij elkaar weet te krijgen.

Kijk hier het hele gesprek terug:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van