Economie

330 miljoen voor compensatie ambtenaren voor hogere pensioenpremie

25 november 2016 16:00 Aangepast: 25 november 2016 18:58
Beeld © iStock

Het kabinet wil 330 miljoen euro besteden om ambtenaren in 2017 te compenseren voor de verhoging van de pensioenpremies.

Ambtenarenpensioenfonds ABP maakte gisteren bekend dat het de pensioenpremie volgend jaar structureel verhoogt omdat het pensioenfonds er niet goed voor staat.

Door de maatregel van het kabinet kunnen de salarissen toch nog stijgen, aldus minister Dijsselbloem.

De verhoging van de pensioenpremies kost ambtenaren gemiddeld 11 euro netto per maand.

Geen nullijn

''Als je er geen extra geld bijlegt gaat dat ten koste van de loonsverhoging'', zegt hij. ''Dat zou betekenen dat leraren, soldaten, politiemensen allemaal geen loonsverhoging zouden krijgen. Dat vinden wij voor deze tijd slecht te verantwoorden. Mensen hebben lang op de nul-lijn gezeten. Dat willen we niet meer.''

Het geld moet worden ingepast in de Voorjaarsnota, zei premier Mark Rutte. Door de premieverhoging dreigde volgens hem een bezuiniging bij politie en onderwijs. Dat is nu voorkomen. Verder blijft er door de stap loonruimte in andere overheidssectoren, aldus Rutte.

Geen indexatie

De premie van het ABP is nu nog 18,8 procent en dat wordt volgend jaar 21,1 procent van het loon waarover pensioen wordt gespaard. Verder heeft het fonds met 2,8 miljoen deelnemers ook besloten dat de pensioenen komende vijf jaar niet of nauwelijks kunnen meegroeien met de gemiddelde prijsontwikkeling (indexatie).

Het kabinet heeft financieel gezien de ruimte om maatregelen te nemen voor ambtenaren. Vandaag werd duidelijk dat er een meevaller is van 4,3 miljard euro.

Waarschijnlijk lager pensioen

Ambtenaren krijgen naast de hogere pensioenpremies waarschijnlijk ook nog eens te maken met een lagere pensioenuitkering. Ook de pensioenaanspraken van ambtenaren die nu nog werken worden daardoor geraakt. 

Zelf denkt het ABP dat de kans 'aanzienlijk' is dat de dekkingsgraad eind december lager is dan de kritische dekkingsgraad. Daardoor zullen de pensioenen moeten worden verlaagd, met tussen de 0,5 en 1 procent.

Bij een gemiddeld pensioen van 700 euro per maand betekent dat dat gepensioneerden vanaf 2017 3,50 tot 7 euro per maand minder zullen krijgen.

FNV Overheid wijst er in een reactie op dat in december de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren beginnen. ''Het is goed te horen dat het kabinet bij deze cao-onderhandelingen niet met een lege portemonnee aan tafel verschijnt en nu al aangeeft hardwerkende militairen, politieagenten, docenten en andere ambtenaren te willen belonen. We zien uit naar een goed inhoudelijk gesprek en gaan ervan uit dat we eruit moeten komen'', aldus de vakbond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van