ABN Amro en ING financieren direct of indirect de bouw van een omstreden pijpleiding in de Verenigde Staten. Beide banken zitten met de lening in hun maag, maar trekken de leningen niet in.
De pijpleiding van 1885 kilomter lang loopt van de Amerikaanse staat North Dakota via South Dakota en Iowa naar Illinois. In North Dakota wordt gebouwd in de buurt van grondgebied van de Sioux-indianenstam, die zich verzet uit angst voor vervuiling van het drinkwater en olielekkages.
Met traangas en een waterkanon probeert de politie demonstranten te verjagen bij een demonstratie vorige week. (Foto: EPA)
Vorige week probeerde de politie demonstranten met een waterkanon te verjagen, bij temperaturen die rond het vriespunt schommelden, schrijft persbureau Reuters. Plaatselijke autoriteiten hebben de activisten inmiddels opgedragen 5 december hun biezen te pakken.
De Eerlijke Bankenwijzer (een initiatief van meerdere goede doelen) richt zich nu - met goedkeuring van de indianenstam - op de Nederlandse financiers van het project.
'Nauwlettend in de gaten houden'
De ene bank, ING, is een van de 17 banken die het project financiert (ter waarde van 3,8 miljard euro) met een lening van 248 miljoen dollar, volgens de Eerlijke Bankwijzer. Toen de bank benaderd werd om het project te financieren, was de conclusie dat het in lijn was met het eigen beleid en andere relevante regelgeving, schrijft de bank in een speciale Q&A over de kwestie.
Sinds de protesten van de Sioux is er een onafhankelijke onderzoeker ingehuurd en houdt de bank naar eigen zeggen de situatie nauwlettend in de gaten. De bank is bezorgd en heeft haar zorgen overgebracht aan haar klant.
De bank kan echter niet onder het contract uit en is ook niet in staat het project te stoppen, schrijft de bank. Wel gaat de bank "de invloed die het heeft aanwenden om een oplossing aan te moedigen die bevredigend is voor alle partijen."
'Bedrijf is geen klant van ons'
De andere bank, ABN Amro heeft een doorlopend krediet van 45 miljoen dollar verstrekt aan een moederbedrijf (Energy Transfer Equity) van een van de bouwers, Energy Transfer Partners. Dat laatste bedrijf is voor 38 procent aandeelhouder van de Dakota Access Pipeline. ABN Amro financiert de pijpleiding dus niet, schrijft het op haar eigen website, want de bouwer ervan is 'geen klant van ons'.
Toch heeft de bank de problemen aangekaart bij Energy Transfer Equity. "Door de berichtgeving zijn twijfels ontstaan en omdat het bedrijf dat bij ons in de boeken staat gelieerd is aan het project, bespreken we dat met onze klant. Die gesprekken lopen nog", laat een woordvoerder weten. "Een ultieme consequentie van het niet voldoen aan het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro of het niet voldoen aan internationale wet- en regelgeving kan zijn dat een lening niet wordt verlengd", antwoordt hij op de vraag wat de gevolgen van de gesprekken zijn.
De Eerlijke Bankwijzer houdt de beleggingen van banken en pensioenfondsen scherp in de gaten. Uit een onderzoek van vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat financiële instellingen, hoewel ze hun beleggingsbeleid hadden verbeterd, voor honderden miljoenen euro's aan bedrijven uitleenden die actief zijn in de wapenhandel.