Economie

NAM moet huiswerk gaswinning Waddenzee opnieuw doen

03 juli 2017 15:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Archieffoto ANP

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) moet een nieuw onderzoek doen naar de gevolgen van eventuele gaswinning in de Waddenzee. In het onderzoek dat de NAM afleverde, staat namelijk niets over de mogelijke bodemdaling op de lange termijn als gevolg van gaswinning.

Harry van der Meijden, inspecteur-generaal Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), wil nu dat het onderzoek uiterlijk 31 oktober klaar is. Als dit niet lukt, moet de NAM voor iedere week overschrijding een half miljoen betalen. Die dwangsom kan maximaal oplopen tot 3 miljoen euro. 

Van der Meijden vindt de dwangsom nodig omdat het onderzoek dat de NAM deed 'echt voldoende had kunnen en moeten zijn', schrijft hij in een persverklaring van het Staatstoezicht op de Mijnen. Deze instantie houdt toezicht op de gas- en oliewinning in Nederland. "We zijn al vier jaar bezig. Er komt een moment dat je zegt: en nu moet die studie komen", vult een woordvoerder aan. 

Gevolgen gaswinning Groningen

De NAM wint al gas onder de Waddenzee en moest van minister van Economische Zaken Henk Kamp rapporteren wat de gevolgen daarvan zijn op de lange termijn. De uitkomsten ervan kan Kamp of zijn opvolger gebruiken bij besluiten over de gaswinning in het gebied. 

In het onderzoek gaat de NAM op zes punten de fout in, vindt Van der Meijden. Het bedrijf gebruikt onder meer verkeerde rekenmethodes, een ongeschikt computerprogramma en negeert cijfers uit de praktijk

Gespannen relatie NAM en Groningen

De gaswinning op het Groningse vasteland, ook door de NAM, zorgt al jaren voor hoofdbrekens voor bewoners, politici en de NAM zelf. In het gebied waar gas wordt gewonnen zijn door aardbevingen veel huizen zwaar beschadigd. Om de schade vergoed te krijgen, moeten bewoners vaak jarenlang steggelen met de NAM.

Het bedrijf maakte onlangs bekend niet akkoord te gaan met het besluit van Kamp, die de maximum hoeveelheid gas die gewonnen mag worden terugschroefde. 

Omstreden gaswinning

Het winnen van gas en zout in de Waddenzee is ook omstreden. Bewoners van de Waddeneilanden en natuurbeschermingsorganisaties vrezen dat het beschermde natuurgebied zijn aantrekkingskracht op bijvoorbeeld trekvogels verliest als de bodem daalt. De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Eerder besloot de Rabobank geen leningen meer te geven aan bedrijven die dat geld willen gebruiken om te boren naar olie onder de bodem van het gebied. 

De NAM laat weten dat het de kritiek van SodM gaat bestuderen 'om goed te begrijpen' wat de toezichthouder precies van het bedrijf verwacht. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van