Economie

Zijn onze Billy-kasten straks allemaal van bamboe?

29 november 2016 11:55 Aangepast: 29 november 2016 12:13
Beeld © ANP

Ikea wil meer meubelen maken van bamboe. Dat is helemaal geen gek idee, zegt Rijk Blok, universitair docent aan de TU Eindhoven.

Ikea is volgens The Guardian aan het kijken naar gebruik van verschillende materialen voor meubelen, waaronder bamboe, omdat die goedkoper zouden zijn. 

Dat is niet gek, legt Rijk Blok, universitair docent aan de TU Eindhoven uit. "Het grote voordeel van bamboe is dat het heel erg snel groeit", zegt hij. Er zijn daarnaast veel soorten bamboe, waarvan sommigen in sterkte vergelijkbaar zijn met aluminium. Hij bevestigt dat bamboe inderdaad goedkoper kan zijn, omdat het veel sneller groeit dan hout.

Ter vergelijking: een eik is bruikbaar na een jaar of vijftig jaar, voor sommige soorten tropisch hardhout is dat wel 80 à 100 jaar. Maar bamboe kan elke vijf tot zes jaar worden geoogst, stelt bamboehandelaar Bamboo Solutions.

'Perfecte bouwmateriaal'

Bamboe kan het perfecte bouwmateriaal voor de toekomst zijn, schrijft Architectural Digest. Het groeit op veel verschillende plekken, niet alleen in de tropen, en als het wordt geoogst hoeft het niet opnieuw te worden aangeplant. De plant verspreidt zich immers via zijn wortels. De site noemt bamboe zelfs twee tot drie keer sterker dan staal.

Het bedrijf Penda wil zelfs een hele stad bouwen met bamboe. Vorig najaar werd in Beijing een prototype huis gebouwd. Kun je daar meteen bamboemeubelen neerzetten.

Keukens en steigers

In keukens en parketvloeren wordt bamboe nu al toegepast. Daarbij wordt het in stukken gezaagd en weer aan elkaar gelijmd, net zoals met houtvezelplaatIn Zuid-Amerika en Azië wordt het veel gebruikt voor onder meer steigers in de bouw, maar je kunt er ook plaatmateriaal van maken. Dan krijg je hetzelfde als houtvezelplaat.

Nadeel van bamboe is wel dat de kracht maar in één richting werkt: het splijt snel, aldus Blok. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van