Economie

Wie biedt? Bierbrouwer Grolsch staat officieel te koop

03 december 2015 08:50 Aangepast: 03 december 2015 12:17
Beeld © ANP

Bierbrouwer Grolsch is in de etalage gezet door eigenaar SABMiller. De aanstaande verkoop is een gevolg van de aangekondigde fusie met AB InBev.

Daardoor ziet SABMiller zich genoodzaakt tot het verkopen van de Nederlandse bierbrouwer om mededingingsbezwaren vanuit Brussel te voorkomen. Dat bevestigt de woordvoerder van SABMiller aan RTL Z.

Grolsch kan geen verdere informatie verstrekken over de verkoop en verwijst door naar de eigenaar. Volgens de zegsvrouw reageerden medewerkers in Nederland vanmorgen rustig op de bekendmaking aangezien de verkoop al een tijd in de lucht hing. 

Peroni ook in de verkoop
Naast Grolsch doet SABMiller op termijn ook afstand van het Italiaanse Peroni. Eerder werd al gemeld dat SABMiller en AB InBev voor miljarden euro's aan eigen merken van de hand moeten doen om toestemming te krijgen voor de fusie. Volgens zakenbank Nomura kunnen verkoopkandidaten Grolsch en het Italiaanse Peroni samen 1,5 miljard euro opbrengen.

Grolsch kan rekenen op voldoende interesse. Carlsberg, het Amerikaanse Molson Coors en het Ierse C&C zijn belangrijke gegadigden voor de overname. Ook kan een private equity-investeerder Grolsch tijdelijk overnemen. Zo kocht het Amerikaanse KKR in 2009 het Zuid-Koreaanse Oriental Brewery van AB Inbev. Vorig jaar kocht AB Inbev die brouwerij terug.

Naar verwachting zal oprichtersfamilie De Groen niet in staat zijn om de brouwer terug te kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore