Economie

De crisis ijlt nog na: het aantal werkende vrouwen stijgt niet meer

14 september 2017 06:00 Aangepast: 14 september 2017 07:28
Beeld © ANP

Het aantal mensen dat gaat werken, blijft al jaren min of meer gelijk. Tot 2008 steeg de arbeidsparticipatie, maar in de afgelopen jaren bleef het aantal mensen dat toetrad tot de arbeidsmarkt min of meer gelijk. De oorzaak: de crisis van 2008.

"Dat was de zwaarste crisis na de Tweede Wereldoorlog", legt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit. Het aantal vrouwen dat ging werken steeg gestaag tot de crisis in 2008 uitbrak, maar bleef sindsdien nagenoeg gelijk, vertelt hij. "Dat zijn nog de naweeën van de crisis."

Tot 2008 waren vrouwen de drijvende kracht achter de gestegen arbeidsparticipatie in Nederland. De bruto arbeidsparticipatie steeg sinds 1969 van 60 procent naar 70 procent in 2008 en steeg sindsdien niet of nauwelijks, meldt het statistiekbureau. In het bruto arbeidsparticipatie-cijfer worden alle Nederlanders meegenomen tussen de 15 en de 75 jaar die zouden willen werken, ook degenen die werkloos zijn.

Vrouwen zijn meer gaan werken

De stijging is vooral te danken aan het feit dat vrouwen meer zijn gaan werken. In 1969 waren 1,5 miljoen vrouwen actief op de arbeidsmarkt, in 2016 werkten 4,2 miljoen vrouwen of zochten ze naar werk. 

Miniatuurvoorbeeld

In dezelfde periode daalde het percentage mannen dat werkte of een baan zocht van 85,2 naar 74,9 procent. Vrouwen werken wel minder uren dan mannen, in 2016 gemiddeld 10 uur minder in de week. Slechts een kwart van alle werkende vrouwen, doet dat fulltime. Van de vrouwen die in 1969 werkten, deed 40 procent dat fulltime.

'Er zit nog rek in'

Of het aantal mensen dat werkt of wil werken in de toekomst toch verder stijgt: "Er zit er nog wel wat rek in", aldus Van Mulligen. Die rek zit vooral in de categorie onder de 55 jaar oud, vertelt hij. Want in de groep erboven is de arbeidsdeelname al sterk toegenomen, door de afschaffing van het prepensioen en de verhoging van de pensioenleeftijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`