Er wordt veel geïnvesteerd in windmolenparken op de Noordzee. Maar de plaatsing van de molens zou meer gespreid moeten worden, om te voorkomen dat er op lange termijn problemen optreden bij de stroomvoorziening, zeggen onderzoekers.
Er zou in Europa dan ook beter overlegd moeten worden waar windmolens worden gebouwd, concluderen wetenschappers uit Zwitserland en Groot-Brittannië. Ze deden onderzoek naar weermodellen en de gevolgen daarvan voor het opwekken van windenergie.
Het probleem volgens de onderzoekers: omdat het zo hard waait op de Noordzee, wordt door omliggende landen zoals Nederland flink in windmolenparken op zee geïnvesteerd, maar daardoor worden we te afhankelijk van het gebied. Windenergie gaat namelijk een steeds groter deel van onze energievoorziening uitmaken.
Grote verschillen
De onderzoekers hebben de gevolgen van zeven verschillende weerscenario's op de aanwezige en geplande windmolenparken geprojecteerd. In 2030 zou het verschil in opgewekte energie kunnen oplopen tot 50 Gigawatt: de ene dag is er veel meer wind dan op de andere dag.
Ter vergelijking: alle Nederlandse windmolens bij elkaar waren volgens het CBS in 2016 goed voor een maximale productiecapaciteit van 4 Gigawatt (4000 megawatt).
Nederlandse windmolenparken
Nederland bouwt in totaal vijf grote windmolenparken voor de kust in de Noordzee, stuk voor stuk goed voor 700 megawatt. Alle parken moeten in 2023 in bedrijf zijn en kunnen dan volgens minister Kamp van Economische Zaken 5 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.
Kortom: 50 Gigawatt verschil is veel, heel veel. Om dat te compenseren stellen de onderzoekers voor om op andere plekken in Europa ook windmolens te bouwen. uit hun modellen blijkt dat Scandinavië en de Balkan de meest gunstige locaties zijn om windenergie op te wekken als het op de Noordzee niet waait.
Een probleem: dan moet er wel een beter netwerk voor het transport van stroom worden aangelegd, want dat is er nu nog niet. Zonne-energie als alternatief zou ook nog kunnen, maar dan moeten er wel tien keer zo veel zonnepanelen gebouwd worden volgens de onderzoekers.