Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nasleep Brexit

Britse ondernemers onzeker over toekomst door de brexit

20 juli 2016 16:13 Aangepast: 30 juli 2017 21:30

Een maand na de brexit blijkt er nog weinig van alle doemscenario's voor de Britse economie. Het land is niet in een recessie beland, de economische groei gaat volgens het IMF gewoon gestaag door. De onzekerheid is wel gestegen sinds het brexit-besluit.

Tot nu toe is de economie in Groot-Brittannië nog niet verzwakt, meldt de Bank of England in een update over het Britse ondernemersklimaat.

Onder andere het IMF waarschuwde voor zeer nare gevolgen van een mogelijke brexit. Een parlementslid van Ukip, de partij die hard streed voor de brexit, kan het nu niet laten om de officials van de IMF tot clowns te degraderen. Het IMF gaat nu zelf ook niet meer uit van een recessie, maar voorspelt gewoon een economische groei van 1,7 procent.

Onzekerheid sterk gestegen

De centrale bank meldt in het rapport dat sinds het referendum de onzekerheid in het bedrijfsleven wel degelijk sterk is gestegen. Pakweg een derde van de geraadpleegde ondernemers voorziet een negatief effect op z'n bedrijf in de komende twaalf maanden. Op de korte termijn wordt door een meerderheid van de geraadpleegde bedrijven geen negatief effect voorzien op geplande investeringen of het inhuren van nieuw personeel.

Is de Bank of England niet toch wat te optimistisch? RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra stelt dat het nog te vroeg is om de pijn écht te kunnen meten. "Maar die kan niet uitblijven, want zelfs onzekerheid zorgt voor pijn."

Wat gaat er gebeuren de komende maanden?

Veel contacten van de Britse centrale bank melden de komende maanden een strategische herziening van de activiteiten te organiseren vanwege het Britse besluit uit de EU te stappen.

"De uitkomst van het referendum was een schok", meldt de centrale bank, eraan toevoegend dat slechts een aantal bedrijven een zogenaamd 'rampenplan' had klaarliggen. De meeste ondernemers probeerden hun reguliere bedrijfsvoering zo veel mogelijk te handhaven.

Consumenten geeft evenveel uit 

Daarnaast is er volgens de centrale bank weinig bewijs van enig effect op de consumentenbestedingen, ondanks berichten dat consumenten aarzelen over hogere bestedingen. Het consumentenvertrouwen en de consumentenuitgaven zijn volgens de Bank of England wel kwetsbaar 'met name vanwege een verzwakking van het besteedbaar inkomen door de daling van het Britse pond'. 

Direct na het referendum waren er volgens de Bank of England tevens meldingen over een dip op de huizenmarkt, maar het aantal transacties is volgens de centrale bank veerkrachtiger dan eerder werd voorzien.

Daarnaast worden er ook voordelen gezien van de brexit. Er wordt met name een positief effect voorzien op de export vanwege het lagere pond. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore