Ga naar de inhoud
Economie

Is jouw kleding verantwoord gemaakt? Lijst geeft inzicht in textielindustrie

Naaisters in een Chinese fabriek. Beeld © EPA

Is mijn nieuwe broek niet gemaakt door kinderhandjes? Vanaf vandaag kan je dat nagaan. Nederlandse kledingwinkels als C&A, Zeeman, We en de Bijenkorf hebben voor het eerst bekendgemaakt in welke fabrieken hun kleding wordt gemaakt. Als er klachten zijn over de werkwijze in een fabriek, is meteen te zien welke bedrijven er zaken mee doen.

De werkomstandigheden in textielfabrieken in bijvoorbeeld Bangladesh zijn soms slecht. Mensen maken lange dagen in onveilige naaiateliers. Zo kwamen in 2013 meer dan 1000 mensen om toen een gebouw met meerdere kledingfabrieken instortte. Sindsdien is de veiligheidssituatie verbeterd in het land, maar ook vandaag weer zijn 10 mensen omgekomen bij een brand in een kledingfabriek in Dhaka.

Kinderarbeid

Maar ook in andere landen zijn er misstanden in de kledingindustrie, zo zou er in sommige gevallen sprake zijn van kinderarbeid en uitbuiting. Ook nemen niet alle fabrikanten het zo nauw met het milieu.

De vandaag door de SER gepubliceerde lijst komt voort uit het textielconvenant. Dat is een afspraak tussen brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid om misstanden in de kledingindustrie tegen te gaan. In totaal doen 64 bedrijven die 80 kledingmerken vertegenwoordigen mee, dat is 40 procent van de Nederlandse textielbranche. Het doel is dat in 2020 80 procent het convenant ondertekend heeft. 

Thumbnail
Minister Liliane Ploumen (r) was een van de initiatiefnemers van het convenant, hier op werkbezoek in een atelier in Pakistan. 

Situatie verbeteren

De bedrijven die zijn aangesloten bij het convenant zetten zich volgens de SER actief in om risico's op het spoor te komen. Als ze merken dat er bij de leveranciers iets niet in de haak is, nemen ze zelf of in samenwerking met maatschappelijke organisaties of de overheid maatregelen om de situatie te verbeteren.

ZIE OOK: 'Merken blijven gesloten over hoe kleding gemaakt wordt'

Werknemers van textielfabrieken kunnen bij een onafhankelijke klachtencommissie een klacht indienen over hun werkplek. "Ook vakbonden en belangenorganisaties kunnen klachten indienen", zegt een woordvoerder van de SER. "De kans bestaat dat werknemers analfabeet zijn of geen mogelijkheid hebben om even een mailtje naar Nederland te sturen."