Economie

Wellink maakt beleid ECB met grond gelijk: kamikazepiloten

11 maart 2016 07:16 Aangepast: 01 augustus 2017 04:00

Oud-topman van De Nederlandsche Bank Nout Wellink is snoeihard in zijn kritiek op de ECB: kamikazepiloten gaan veel te ver in hun strijd tegen deflatie.

Dat zei Nout Wellink gisteren in het tv-programma Nieuwsuur. Hij reageerde op de stappen die de ECB eerder op de dag zette in een poging de matige groei en inflatie in de eurolanden aan te jagen.

Volgens de voormalige topman van De Nederlandsche Bank (DNB) stelt de ECB de verkeerde diagnose voor de situatie in de eurozone en wordt daardoor het verkeerde medicijn toegediend.

'Er is geen deflatie'
''De ECB gaat echt te ver'', stelde Wellink. ''Ze vechten tegen deflatie, een neerwaartse spiraal van lonen en prijzen, maar er is nu geen enkele sprake van deflatie''. 

Hij vergeleek de centrale bank onder leiding van Mario Draghi met een kamikazepiloot. ''Die gaat ook recht op zijn doel af, zonder rekening te houden met de neveneffecten.''

Wellink wees op de spaarrente, die bijzonder laag is door het ruime monetaire beleid van de ECB. ''Spaarders worden onzeker, terwijl het beleid juist vertrouwenwekkend zou moeten zijn. Bovendien worden de verdienmodellen van pensioenfondsen en verzekeraars onderuit gehaald.''

Een ander neven-effect van de acties van de ECB is volgens Wellink dat financiële markten worden ontregeld. ''Je weet gewoon niet meer welke wegwijzers je moet volgen''.

Lees ook de column van Durk Veenstra: Twee, een magisch getal voor economen

Lees ook de column van Roland Koopman: Wie stopt Mario Draghi?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van