Economie

Knot waarschuwt: na 2030 ruim 1 miljoen huishoudens met restschuld

04 oktober 2016 13:17 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
DNB-president Klaas Knot. Beeld © ANP (Archieffoto)

Ruim 1 miljoen huishoudens met een hypotheek komen na 2030 in de problemen. Volgens de Nederlandsche Bank zit deze groep met een restschuld als hun hypotheek afloopt, omdat ze niet genoeg hebben gespaard om de schuld af te lossen.

Dat blijkt uit het rappport Overzicht Financiële Stabiliteit dat de Nederlandsche Bank vandaag heeft gepubliceerd. 

Het gaat volgens de toezichthouder vooral om aflossingsvrije en beleggingshypotheken waarbij de eigenaren maar weinig op hebben afgelost of niet genoeg vermogen hebben opgebouwd om af te lossen aan het einde van de looptijd. Dat kan voor problemen zorgen, want het zogeheten doorrollen van de schuld kan een lastig karwei worden. Na dertig jaar hebben huiseigenaren namelijk geen recht meer op hypotheekrente aftrek, moeten ze verplicht aflossen en hebben ze minder inkomsten omdat ze gepensioneerd zijn. 

Minder hypotheek en renteaftrek

Knot herhaalde nog maar eens dat de totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens (650 miljard euro) tot de hoogste ter wereld behoort, afgezet tegen het bruto binnenlands product (bbp). Voor banken lijkt het risico van deze schuldenberg beperkt, denkt DNB. De toezichthouder presenteerde vandaag haar halfjaarlijkse rapport over de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector.

De DNB-president scherpte zijn pleidooi aan om het maximaal te lenen bedrag (loan-to-value) af te bouwen naar 90 procent van de totale waarde van een woning én de hypotheekrenteaftrek versneld te versoberen.

Lage rente

Ook de lage rente baart DNB zorgen, Knot denkt deze snel terug te zien in de winstcijfers van banken. Om toch winst te blijven maken (en de digitale slag niet te missen) gaat bij de Nederlandse grootbanken het mes erin. De reorganisatie die ING gisteren aankondigde was de laatste in een rij van ontslagrondes in de financiële wereld.

Kijk hier het interview met Klaas Knot door verslaggever Bart Reijnen:

Aandeelhouders mogen volgens Knot niet buiten schot blijven. Banken moeten hun aandeelhouders minder hoge rendementen beloven. Alleen maar in de kosten snijden om de gevolgen van de lage rente op te vangen, is niet voldoende, waarschuwt De Nederlandsche Bank bij monde van president Klaas Knot.

Slechte leningen

Een andere reden tot zorg voor DNB zijn de grote verschillen in de omgang met slechte leningen, vooral in Zuid- en Oost-Europese landen. Banken die hun geld niet kunnen innen, kunnen dat ook niet uitlenen en moeten veel extra kosten maken om achter dat geld aan te gaan. In totaal hebben Europese banken voor 1416 miljard aan probleemleningen op hun balansen staan. Knot hoopt dat overheden haast maken met regelgeving voor 'bad banks' en wil dat het makkelijker wordt voor banken om probleemleningen door te verkopen. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van