Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Opsteker: Schiphol op één na grootste luchtvaartknooppunt

18 juli 2016 09:54 Aangepast: 30 juli 2017 22:00
Beeld © ANP

Het één na grootste luchtvaartknooppunt staat niet in New York of Londen, maar in Haarlemmermeer. Met 4633 directe vluchten per week moet Schiphol alleen nog Frankfurt voor zich laten, blijkt uit onderzoek van Stichting Economisch Onderzoek (SEO). In passagiersaantallen streefde Schiphol de Duitse luchthaven zelfs voorbij.

Sinds 2006 is het vliegverkeer op Schiphol met 60 procent toegenomen. Dat is een best bijzondere prestatie. Terwijl Schiphol recordcijfers boekt hebben veel grote (Europese) luchtvaartknooppunten het moeilijk. Vooral traditionele luchtvaartmaatschappijen, zoals Lufthansa en Air France, hebben een negatieve impact op hun 'thuis'-luchthavens. Zo hebben zij moeite om hun internationale netwerk op peil te houden, meldt het FD.

Concurrentie

De grootste concurrentie voor Schiphol komt vanuit Istanbul. Zo zijn het aantal directe en indirecte verbindingen naar luchthaven Istanbul Atatürk met maar liefst 771 procent gestegen. Dat andere vliegveld in de miljoenenstad, Istanbul Sabiha Gökçen, liet in tien jaar tijd een nog veel grotere stijging zien: 162846 procent. En nee, dat groeipercentage is geen tikfout

Economische impact

Schiphol is als vliegveld best wel belangrijk. Het schept zo’n 65.000 directe en indirecte banen. Ook draagt het bij aan verdere Europese economische integratie. Niet voor niets willen politieke partijen dat Schiphol, koste wat kost, kan doorgroeien.

Thumbnail

Werkgelegenheid dankzij Schiphol, volgens Decisio.

Maar daar valt wel een forse kanttekening bij te plaatsen. Extra vluchten op Schiphol zouden nauwelijks extra economische activiteiten generen, analyseerde de 'Raad voor de leefomgeving en infrastructuur'. Terwijl het wel duurzaamheidsdoelstellingen in de weg staat. In 2015 zorgde Schiphol voor 99.000 ton aan CO2. Dat is bijna vier keer zoveel milieuvervuiling als alle personenauto's in Nederland bij elkaar.

Schiphol: big does not equal great

Overigens zegt de populariteit van Schiphol niet per se iets over de klanttevredenheid. Tijdens de jaarlijkse populariteitswedstrijd om het best gewaardeerde vliegveld, staat Schiphol op plaatsje 13. Het beste vliegveld vind je in Singapore.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van