Economie

Van leeg kantoor naar woning: Amsterdam pakt momentum

14 oktober 2016 18:09 Aangepast: 30 juli 2017 02:30
Kantoorruimte te huur in Amsterdam Zuidoost (archiefbeeld). Beeld © ANP

Na jaren van leegstand worden meerdere kantoren in Amsterdam in rap tempo omgebouwd. Zo zijn er sinds 2015 onder meer 1600 woningen bijgekomen. Maar de gemeente wil meer.

De kantoortransformatie in onze hoofdstad begint op stoom te komen. De leegstand van kantoren is vanaf 2015 met 250.000 vierkant meter gedaald. Naast woningen gaat het om scholen, hotels, broedplaatsen en nieuwe kantoren met flexplekken.

Gunstig klimaat

De gemeente profiteert van een gunstig klimaat. "We zien dat zowel investeerders als kantoorpandeigenaren in beweging komen", zegt SP-wethouder Laurens Ivens van Wonen tegen RTL Z. "Daardoor kunnen we nu tempo maken met het transformeren van leegstaande panden. Vrijwel elk gebouw is goed genoeg om weer in gebruik te nemen."

Veel kantoorgebieden in de hoofdstad kampen al langere tijd met leegstand. Al sinds 2011 probeert Amsterdam de leegstand aan te pakken. Ivens: "We zijn al langer bezig maar maken sinds 2015 echt tempo. Je ziet dat leegstaande kantoren in allerlei vormen weer in gebruik genomen worden. En het verbouwen zelf gaat razendsnel."  

Thumbnail

De gemeente toont op haar website alle gerealiseerde getransformeerde gebouwen in de stad.

Nog 300 gebouwen

De gemeente concentreert zich met name op de kantoorgebieden Amstel 3, Sloterdijk en Riekerpolder. Zo wachten er nog ruim 300 gebouwen in Amsterdam op transformatie. Dat moet in 2018 leiden tot nog een 4000 woningen. Het gros daarvan zijn kleinere woningen voor onder meer studenten, jongeren en statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning).

De gemeente verwacht dat de leegstand verder zal dalen tot 12 procent in 2018. Bij de start van het programma Transformatie op 1 januari 2015 stond nog 18 procent van de ruim 7 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte in Amsterdam leeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van