Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Moet de belastingbetaler nou ook de Italianen gaan redden?

11 juli 2016 10:54 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Thinkstock

Italiaanse banken zitten in de penarie. Deutsche Bank wil graag dat Europa (weer) bijspringt en met 150 miljard euro de banken gaat redden. Is dat nou echt nodig?

"Europa is extreem ziek en moet snel aan haar problemen werken, anders gaat het mis", aldus de hoofdeconoom van de Deutsche Bank die pleit voor een noodfonds. "Ik ben geen doomsday-profeet, maar een realist."  

De hoofdeconoom mag dan geen doomsday-profeet zijn, zijn analyse klinkt wel onheilspellend. Hoe erg is het en moet de belastingbetaler hier echt weer aan te pas komen? RTL Z-verslaggever Maarten Veeger was jarenlang correspondent in Italië en geeft antwoord.

Waarom zou er zo’n reddingsplan moeten komen?

De kapitaalinjectie zou er vooral voor moeten zorgen dat er geen sneeuwbaleffect ontstaat. Italiaanse banken zitten al langer in de problemen, ze hebben veel slechte leningen op de balans staan. Onder meer Deutsche Bank is er heel erg bang voor dat de zorgen daarover overslaan naar de rest van Europa en dat de hele Europese bankensector in een crisis belandt.

Voor de gewone Italiaan is het ook hartstikke spannend. Hun pensioenfondsen hebben allemaal geld zitten in de banken die in de problemen zitten. Banken in gevaar betekent dus: pensioenen in gevaar.

Maar die Italiaanse banken zitten al langer in de problemen. Waarom nu zo’n noodfonds?

Sinds het brexit-referendum zijn de koersen van Italiaanse banken verder gedaald, waardoor het Italiaanse probleem ineens een stuk acuter is geworden. Deutsche Bank is zelf heel actief in Italië en natuurlijk in de rest van Europa, dus ze hebben ook echt wat te verliezen.

Bovendien gaat het met Deutsche Bank zelf ook niet erg goed. Ze hebben er ook belang bij dat het probleem wordt opgelost en denken dat de bankensector dat niet in zijn eentje kan doen.

Maar eh... er zijn toch juist maatregelen genomen zodat de belastingbetaler niet meer hoeft bij te springen?

Ja, één van de nieuwe principes van de Bankenunie is: geen bail-out, maar een bail-in. Niet de belastingbetaler, maar de aandeelhouders en obligatiehouders moeten bloeden als het misgaat met de banken. Maar dit Italiaanse probleem en de daarbij behorende risico’s zijn zo groot, stelt de hoofdeconoom van de Deutsche Bank, dat er een flink reddingsplan nodig is.

Minister Dijsselbloem liet weten dat hij zich met hand en tand zal verzetten tegen het opnieuw pompen van miljarden overheidssteun in banken. "Er zullen altijd bankiers zijn die vinden dat publiek geld in banken met problemen gestoken moet worden, maar daar zal ik altijd tegen zijn. Het gemak waarmee sommige bankiers dit zeggen is problematisch. We hebben bankleiders nodig die zelf de problemen oplossen", zei hij voor aanvang van de eurotop in Brussel.

Minister Dijsselbloem gaf eerder al aan dat vooral particuliere kapitaalverschaffers moeten gaan bloeden en dat Italië zich gewoon aan de nieuwe regels moet gaan houden. De Italiaanse staat mag wel, onder bepaalde voorwaarden, staatssteun verlenen.

Maar de Italianen willen eigenlijk dat de reddingsregels tijdelijk versoepeld worden om de banken sneller op te lappen en beleggers te beschermen. Dat ziet Dijsselbloem niet zitten. "Wat wel mogelijk is, is dat je particuliere beleggers compenseert. Dat mag, en dat is al eerder gebeurd. Dat kan een oplossing zijn voor het sociale probleem dat dreigt."

Overigens vindt de Italiaanse premier Renzi dat het grootste probleem van Europa niet zijn eigen land is, maar juist banken zoals de Deutsche Bank.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore