Economie

Bedrijf zwicht en zet camera's in reclameborden op stations uit

11 september 2017 21:38 Aangepast: 11 september 2017 22:25
Beeld © Exterion Media

De camera's in reclamezuilen op stations waarmee treinreizigers werden gevolgd, worden uitgezet. Het bedrijf, Exterion Media, doet dit na de 'de ontstane commotie', schrijft het in een persbericht. Die ophef ontstond vorige week nadat treinreizigers de cameraatjes zagen en om opheldering vroegen.

De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek of de privacy van reizigers niet in het geding is. Want ondanks dat er geen videobeelden worden gemaakt of opgeslagen, betekent dat volgens de toezichthouder niet automatisch dat het is toegestaan.

Exterion Media heeft de camera's nu uitgezet in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek van privacytoezichthouder.

'Niet goed genoeg gecommuniceerd'

De cameraatjes in de reclamezuilen op de stations waar Extertion test, tellen met sensoren hoeveel mensen er voorbij het reclamebord lopen en of en hoe lang ernaar gekeken wordt. Daarbij worden volgens het bedrijf geen privacygevoelige data verzameld. Het bedrijf betreurt dat er discussie is ontstaan 'doordat wij niet goed genoeg hebben gecommuniceerd wat we exact meten'. 

Het bedrijf, dat door de NS is ingehuurd om reclame op stations te verzorgen, heeft zo'n 750 zuilen verspreid door heel Nederland. Volgens directeur Guy Grimmelt ging het om een proef. Sinds begin dit jaar stonden de camera's aan op de stations van Amsterdam, Amersfoort, Eindhoven en Rotterdam, vertelde Grimmelt aan RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore