Economie

Wet Werk en Zekerheid 'werkt niet': personeel ontslaan lastiger

02 maart 2016 14:02 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00

Het is lastiger voor werkgevers om personeel te ontslaan, terwijl dat met de nieuwe regels juist eenvoudiger moest worden, stellen experts tijdens een hoorzitting over de Wet Werk en Zekerheid in de Tweede Kamer.

Sinds de invoering van de nieuwe ontslagwet worden veel meer ontslagverzoeken afgewezen dan daarvoor, zeggen de deskundigen. "Er blijkt dat er in de praktijk meer ontbindingsverzoeken worden afgewezen dan voorheen," zegt Max Keulaerds van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten.

Ontslagrecht vereenvoudigen
Acht maanden geleden is de Wet Werk en Zekerheid aangenomen met de bedoeling om ontslagrecht eenvoudiger en goedkoper te maken voor werkgevers en een betere positie te creëren voor flexwerkers. Maar de praktijk valt tegen: er worden juist minder mensen ontslagen.

Toch vinden de experts en bonden in de hoorzitting dat de wet nog niet op de schop hoeft. Dat heeft overigens meer te maken met de nadelen van het oude ontslagrecht dan met de voordelen van het nieuwe. "Laten we voorop stellen dat het oude ontslagrecht niet deugde. Mijn stelling is altijd geweest dat elke verandering een verbetering is," zegt hoogleraar Evert Verhulp.  

Debat
De hoorzitting is de voorbereiding van het debat dat de Tweede Kamer volgende week heeft met minister Asscher. Bekijk hier een deel van de hoorzitting en de duiding van politiek verslaggever Roel Schreinemachers:

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van