Ga naar de inhoud
Economie

Shell wint aanbesteding en gaat mega windmolenpark Noordzee bouwen

Beeld © ANP

Shell gaat het nieuwe windmolenpark in de Noordzee, ter hoogte van Zeeland, samen bouwen en exploiteren met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en een dochter van het Japanse concern Mitsubishi.

Dit consortium van bedrijven is winnaar geworden van de aanbesteding die was uitgeschreven door het ministerie van Economische Zaken. Voor het windpark zal de komende jaren 300 miljoen euro subsidie nodig zijn, terwijl er uit werd gegaan van 5 miljard euro. 

Met dit inmiddels tweede windpark voor de kust van Borssele (Zeeland) wordt nog meer subsidie bespaard dan bij het eerste windpark, zo meldt het ministerie in een persbericht. Volgens minister Kamp is het dan ook een kwestie van tijd tot windenergie op prijs kan concurreren met fossiele brandstoffen.

"Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee", zegt hij.

Vijf windparken op zee 

In totaal komen er vijf windparken op de Noordzee, die zullen gaan horen tot de grootste ter wereld. Ze moeten voor 2023 gebouwd zijn. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Het ministerie noemt de parken niet alleen goed voor de 'transitie naar duurzame energie' maar ook voor de energierekening van burgers en bedrijven en de Nederlandse economie. "Wij gaan ervan uit dat in 2020 in Nederland zo’n 10.000 mensen werk hebben door deze projecten. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij vrijwel alle andere windenergieprojecten op zee in Europa."

Aanbesteding niet vlekkeloos

Naast het consortium met Shell, zal het Deense bedrijf Dong ook voor de Zeeuwse kist gaan bouwen. Deze aanbesteding verliep niet helemaal vlekkeloos, waarna het ministerie de regels moest aanpassen. De windparken komen op 22 kilometer van de kust te staan.