Ga naar de inhoud
Economie

Jort Kelder steunt oproep aan Shell: duurzaam niet alleen voor links

Beeld © ANP

Bij de aandeelhoudersvergadering van Shell roept de activistische aandeelhoudersbeweging Follow This weer op het roer om te gooien richting duurzaam. Jort Kelder steunt dat: wat is er vredesnaam tegen schone lucht?

Oke, Shell kan niet onmiddellijk stoppen met fossiel, dat snapt Kelder ook wel, "dan ben je je bedrijf kwijt." Maar als je kijkt naar 'Parijs' en de doelstellingen die daarbij horen, dan moeten ze wel binnen twintig tot dertig jaar om, zegt Kelder. 

Vandaar dat hij in een open brief aan Shell-ceo Ben van Beurden zegt te staan achter punt 21 van de agenda van de aandeelhoudersvergadering. Daarin vraagt een groepje aandeelhouders aan Shell om het voortouw te nemen bij de omslag naar een emissievrij energiesysteem.

'Niets linkigs aan'

Dat is volgens Kelder helemaal geen linkse praat. ''Je kunt elkaar wel in slaap sussen, maar kijk naar de klimaatrapportages, over terugtrekkende ijskappen. Het is niet aan mij om analyses van duizenden klimaatwetenschappers van tafel te vegen. Ik ben altijd van groen rechts geweest, ik heb nooit begrepen waarom dat iets linkigs zou moeten zijn.''

De actie van Follow This is volgens Kelder juist een kapitalistische actie. "Je kunt ook met spandoeken bij de deur gaan staan en boos doen, maar nu zeg je: topman Ben van Beurden, we steunen je om leiderschap te tonen."

Niet anti-Shell

Zijn steun is ook geen anti-Shellhouding, aldus Kelder. Hij ziet dat Shell een belangrijk concern is voor de Nederlandse economie en het zou volgens hem een drama zijn als er iets zou gebeuren met het bedrijf.

Kelder denkt dat Shell stiekem wel de omslag wil maken, "maar ja, ze zitten in hun maag met 440 miljard euro aan activa, dat is bijna de helft van de Nederlandse economie."

'Afgang dat Shell niet meer investeert'

Toch vindt hij het een afgang dat een bedrijf als Fastned overal oplaadstations bouwt voor elektrische auto's en niet Shell. Volgens Kelder steekt Shell een veel te klein deel van het R&D-budget en de investeringen in duurzame technologie. Maar Kelder denkt wel dat als een technologie doorbreekt, Shell dan misschien wel in één keer zo'n bedrijf koopt. 

Maar ondertussen zit Kelder thuis in Amsterdam ongezonde lucht in te ademen, "gezondheid is niet alleen iets voor linkse mensen.''

Kijk hieronder een interview met Jort Kelder op Facebook waarin hij uithaalt naar het ABP dat heeft aangekondigd tegen het voorstel van Follow This te gaan stemmen: