Economie

‘Eurocommerce-curator’ kan fluiten naar villa

18 september 2014 14:22 Aangepast: 06 september 2015 15:14

De curator in het faillissement van de gevallen vastgoedtycoon Ger Visser (Eurocommerce) heeft een gevoelige nederlaag geleden. Visser's kapitale woning blijft voorlopig buiten de faillissementsboedel, maar de curator gaat in hoger beroep.

In 2012 gingen delen van het vastgoedbedrijf Eurocommerce failliet, gevolgd door het persoonlijke faillissement van oprichter/eigenaar Ger Visser. In zijn zoektocht naar vermogensbestanddelen waarmee de schuldeisers betaald kunnen worden, stuitte zijn curator Eric Looyen op een slimme constructie rond Visser's woning. Die bleek eind 2010 voor één euro te zijn verkocht aan een stichting, die aan de familie is gelieerd. De woning was destijds getaxeerd op 1,2 miljoen euro.

Fluiten
Volgens de curator had Visser zijn woning destijds in het zicht van een waarschijnlijk faillissement veilig gesteld. Hij legde beslag op de woning, en stapte naar de rechter om de verkooptransactie te vernietigen. De curator wil de villa verkopen, en de opbrengst verdelen onder de schuldeisers. Visser beweerde echter dat Eurocommerce destijds nog kerngezond was.

Uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de rechtbank Gelderland, vestiging Zutphen blijkt dat de rechter er niet van overtuigd is dat Visser destijds al wist dat een faillissement nabij was. Dat betekent dat de curator voorlopig kan fluiten naar de villa.

Hoger beroep
Looyen benadrukt echter in hoger beroep te gaan. “Toen wij deze procedure startte, wisten wij dat we een zeker bewijsrisico liepen. Maar inmiddels is dankzij een goede samenwerking met het Openbaar Ministerie, de FIOD, de belastingdienst, de andere curatoren en banken zoveel méér bekend geworden, dat wij het hoger beroep met vertrouwen tegemoet zien.”

Vissers advocate Nicole van den Heuvel is tevreden met de uitspraak. “De eerste stap is in het voordeel van de heer Visser. Wij kunnen ons helemaal vinden in het vonnis, en hebben alle vertrouwen dat het Hof dit volgt.”

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore