Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Overtollig Nederlands fruit niet in shredder, maar naar voedselbank

20 oktober 2016 16:30 Aangepast: 30 juli 2017 01:30
Vers geoogste peren en appels bij een teler in de Betuwe. Beeld © ANP (Archieffoto)

Ze worden noodgedwongen met honderdduizenden tegelijk door de shredder gedraaid in België, maar in Nederland krijgt het overschot aan vers fruit gelukkig een betere bestemming.

Voedselbanken zijn dolblij met de appels, peren en pruimen die telers door de Russische handelsboycot niet aan de straatstenen kwijt raken.

Na het instellen van sancties tegen Rusland in de zomer van 2014 door de Europese Unie boycotte Rusland op haar beurt producten uit Europa, waaronder fruit. Dat levert nu al drie zomers achter elkaar problemen op voor Nederlandse fruittelers. Want Rusland was een belangrijke afzetmarkt waar ongeveer 20 procent van al het Europese fruit naar toe ging. Het fruit dat naar Rusland ging, komt nu namelijk op de Europese markt terecht en dat zorgt voor lagere prijzen.

'Gevolgen boycot desastreus'

Brancheorganisatie Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) schat de schade voor telers op zo'n 125 miljoen euro per jaar. De gevolgen van de boycot zijn dan ook 'desastreus'. Van alle Nederlandse peren ging een derde richting Rusland.

De problemen bij de Belgen zijn een stuk groter, daar ging ruim de helft van alle peren naar Rusland. Dat de Belgische peren ook met een 'kwaliteitsprobleem' kampen, maakt de zaak er ook niet beter op, legt Siep Koning van de NFO uit.

Voedselbanken zijn blij

Voedselbanken in ons land profiteren van de overschotten. Tot eind juli kregen zij 1,12 miljoen kilo appels en peren binnen, vertelt Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland. Sinds kort komen er ook pruimen bij.

"Het aanbod van vers fruit is groter dan we kunnen verdelen. Dus we kunnen niet alle overschotten accepteren", zegt De Ruig.  "Dit is heel vervelend voor de telers, maar onze klanten zijn er erg blij mee. We krijgen mooie verse producten." De voedselbanken voorzien zo'n 90.000 armlastige mensen (35.000 huishoudens) van voedsel. 

Meer op rtlz.nl:​ Perenoverschot: wie maakt ons los?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van