Economie

Verbod sigarettenautomaat strop voor leveranciers en horeca

05 juli 2017 15:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Rokers op het terras van een Haags café. Beeld © Archieffoto ANP

Als er in 2022 geen sigaretten meer via automaten verkocht mogen worden, levert dat toeleveranciers en de horeca een flinke strop op.

Het is nog maar een voorstel, maar als het aan staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Volksgezondheid) ligt, wordt het een stuk lastiger om sigaretten te kopen. In 2020 moeten supermarkten de pakjes uit het zicht leggen, tankstations en drogisterijen volgen in 2022.

Behalve dat verkopers van sigaretten hun waar moeten verbergen, wil Van Rijn ook dat graaibakken in winkels en automaten in de horeca verdwijnen, zodat niemand meer zonder toezicht tabak kan kopen.

'Onnodige maatregel'

Bij groothandelsbedrijf Lekkerland is men niet blij met het voornemen van Van Rijn. "We vinden het niet fijn. We hebben 8000 automaten in het land staan", aldus directeur Hans Oberg.

Hij vindt dat het niet nodig is om de automaten te verbieden omdat het doel ervan, jongeren ervan weerhouden sigaretten te kopen, volgens hem ook al bereikt wordt met de ID-reader op de automaten. 

Hij krijgt bijval van Gerard de Vries, de voorzitter van brancheorganisatie voor de Tabaks- en zoetwarengroothandel (TZN). "Het is een onnodige en disproportionele maatregel", zegt hij.

De Vries zet vraagtekens bij het plan om de tabak in het vervolg door horecapersoneel te laten verkopen, in plaats van via automaten. "Alleen de manier van verkopen wordt anders, dat is onredelijk." Net als Oberg verwijst ook De Vries naar de ID-reader die op automaten zit.

'Sector de nek omgedraaid'

"Er wordt een hele sector de nek omgedraaid door deze onduidelijke maatregelen", zegt De Vries. Alleen al het verwijderen van automaten levert bovendien nog een forse kostenpost op, dat kost volgens hem 'honderden euro's' per automaat.

Bij Lekkerland is het inderdaad einde verhaal voor Vending Services, de tak die de automaten beheert en vult, vertelt directeur Oberg. "Ja, dan is dat bedrijf klaar en staan de banen van zo'n honderd medewerkers op het spel."

Hij benadrukt dat een mogelijk verbod op automaten geen gevolgen heeft voor de rest van het bedrijf, dat onder meer alle producten behalve brandstof levert aan benzinepompen.

Lekkerland marktleider in Nederland

Wat de financiële consequenties zijn, wil hij niet zeggen, behalve dat het 'een gezonde business is'. In 2015 was de Vending-tak van Lekkerland in Nederland goed voor 87 miljoen euro omzet.

Volgens Oberg wordt 3 procent van alle verkochte sigaretten via automaten verkocht. Zijn bedrijf heeft 65 tot 70 procent in handen, Oberg schat dat er jaarlijks tussen de 15 en 16 miljoen pakjes via zijn automaten worden verkocht.

Per verkocht pakje pakt het bedrijf zo'n 8 procent van de verkoopprijs, nadat er accijns en btw naar de Staat zijn afgedragen. Als we uitgaan van een pakje Marlboro van 6,70 is dat omgerekend 53 cent.

'Mogelijke omzetderving'

Voor de branchevereniging van cafés, restaurants en andere horecagelegenheden komt het voorstel van Van Rijn niet als een verrassing. "De discussie loopt al jaren en dit voorstel biedt een redelijke termijn om erop in te spelen", legt een woordvoerster van Koninklijke Horeca Nederland uit.

Volgens de woordvoerster levert een sigarettenautomaat kroegbazen en restauranthouders niet of nauwelijks extra omzet op. "Dat is echt centenwerk", zegt zij.

De reden dat er automaten staan in zo'n 13.000 van de 40.000 horecazaken in ons land is volgens haar vooral een kwestie van gastvrijheid. "Het is een service zodat gasten niet uit de horeca hoeven weg te lopen om sigaretten te kopen", legt ze uit.

Als dat gebeurt, kan het zijn dat ze niet meer terugkomen en dat dit dan tot omzetverlies lijdt, aldus de woordvoerster, 'omdat er nog zo veel mensen roken'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van