Economie

'Nederlands bedrijf vervoerde illegaal zand naar Gran Canaria'

29 juli 2017 11:44 Aangepast: 29 juli 2017 19:08
Tauro Beach op Gran Canaria, één van de Canarische Eilanden. Beeld © Getty

De Nederlandse reder Eemswerken heeft illegaal zand gebracht van het door Marokko bezette Westelijke Sahara naar Gran Canaria, één van de Canarische Eilanden. Dat schrijft The Guardian.

Het Tauro strand, in het zuidwesten van Gran Canaria, zou volgens de krant zijn opgespoten met zand uit de Westelijke Sahara. Dat is een gebied ten zuiden van Marokko, dat in de afgelopen decennia geleidelijk aan voor het grootste deel is geannexeerd door Marokko.

Verhandelen grondstoffen verboden

Vanwege die annexatie is handel drijven met Westelijke Sahara omstreden. De VN-Veiligheidsraad en het Internationale Hof van Justitie hebben het illegaal verhandelen van grondstoffen uit (onder meer) de Westelijke Sahara zelfs verboden.

In december verklaarde Het Europese Hof van Justitie nog dat de handel in agrarische of visserijproducten uit Westelijke Sahara illegaal is. 

Zand in plaats van stenen

De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan, voor de kust van het zuiden van Marokko.

Het strand van Tauro bestond grotendeels uit stenen, maar toeristen willen liever zand. Maar op de Canarische Eilanden is dat moeilijk te krijgen. Volgens the Guardian zou de eigenaar van het strand hebben gezegd dat de 70.000 ton zand uit de Sahara kwam, maar dat zou ook kunnen betekenen dat het zand uit Marokko komt.

Spaanse autoriteiten

De Spaanse milieuautoriteiten vertelden aan the Guardian dat een Nederlands schip van rederij Eemswerken zou zijn onderschept. Dit schip zou zand uit de Westelijke Sahara hebben gebracht.

The Guardian heeft Eemswerken om commentaar gevraagd, maar de reder reageerde niet. Zaterdagochtend probeerde RTL Z contact te krijgen met Eemswerken, maar dat is nog niet gelukt.

Zand wordt veel verhandeld

Zand is een van de meest verhandelde grondstoffen. Het wordt onder meer gebruikt in de bouw, maar ook om glas te maken, voor de elektronica-industrie en voor onder meer landaanwinning.

Het opspuiten van het oorspronkelijke kiezelstrand met zand heeft voor de lokale bevolking van Tauro Beach onverwachte gevolgen. Zo vormden de stenen eerder een bescherming tegen golven, maar dat is nu niet meer het geval. In februari kregen inwoners dan ook te maken met overstromingen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore