Economie

Europol: 40 procent transacties internetcriminelen gaat via bitcoin

02 oktober 2015 12:08 Aangepast: 19 oktober 2015 14:26
Beeld © Thinkstock

In Europa wordt bitcoin steeds vaker gebruikt voor criminele transacties. Sterker nog, veertig procent van de geïndentificeerde transacties tussen internetcriminelen gaat via de digitale munt.

Het koffertje met cash zal zo hier en daar zeker nog gebruikt worden. Maar met nieuwe, op het eerste gezicht anoniemere munten zoals bitcoin, is een digitale transactie ook zo voor de bakker. Bitcoin is populair, maar iets minder dan vijfentwintig procent gaat via PayPal, blijkt uit cijfers van Europol. Andere gebruikte diensten zijn Ukash, Webmoney en Western Union.

Geen bank nodig
Met bitcoins kan je bankloos bankieren: je hebt geen bank nodig om geld over te maken. Het is een persoon-tot-persoon transactiesysteem. De munt wordt niet gereguleerd en niet alle bitcoinbedrijfjes staan onder toezicht. Hoewel het systeem, of de boekhouding, achter bitcoin in principe openbaar is, is het achterhalen van transacties en de verstuurder nog heel lastig. En dat maakt deze transactie-weg populair onder internetcriminelen.

Europol verwacht dat bitcoin de belangrijkste valuta wordt voor internetcriminelen. De Europese politie-organisatie wijst erop dat er nog geen eenduidige aanpak is bij overheden: "Cryptocurrencies worden steeds meer geaccepteerd op overheidsniveau, met een aantal EU jurisdicties die ofwel regulering voorstellen of de munt al reguleren. Het is onvermijdelijk dat er meer regulering gaat volgen, hoewel er nu een gebrek aan harmonisatie is als het om de aanpak gaat."

Meer cryptocurrencies
Er zijn nu volgens Europol, naast bitcoin, zo’n 650 cryptocurrencies terwijl er vrijwel dagelijks nieuwe varianten verschijnen. Veel nieuwe cryptocurrencies focussen zich op eigenschappen die nog meer anonimiteit bieden. Autoriteiten zouden zich volgens Europol meer moeten verdiepen in deze nieuwe transactiemethodes. Daarnaast beveelt de Europese politie-organisatie aan gezamenlijk regels op te stellen om zo de criminele gebruik van cryptocurrencies, zoals bitcoin aan te pakken.

Deze week nog werd bekend dat de Nederlandse politie zes aanhoudingen heeft gedaan. De verdachten zouden miljoen euro's hebben witgewassen via bitcoins.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore