Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Amsterdam maakt Nederland rijker (en Rotterdam ook)

11 augustus 2016 15:59 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
De rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam is het felst op het voetbalveld. Beeld © ANP

Hoe grappig die ook is voor Rotterdammers en andere mensen die niet uit Amsterdam komen: de grap 'in Rotterdam wordt het verdiend, in Den Haag verdelen ze het en in Amsterdam geven ze het uit', klopt niet.

Het Duitse Instituut voor de Economie zette op een rij wat de gevolgen zijn voor het bruto nationaal product (BNP) van Europese landen als de verdiensten van bedrijven en inwoners van hoofdsteden niet worden meegerekend. En, niet geheel verrassend wellicht, dat scheelt een slok op een borrel op het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking. 

Voor bijna alle steden die het Instituut inventariseerde geldt hetzelfde: zonder de steden zakt het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking van het land. De cijfers zijn een bevestiging van het verheven sentiment dat vaak / soms onder hoofdstedelingen leeft.

Kapitale steden

Weinig verrassend bijvoorbeeld zijn de bijdragen van de hoofdsteden Parijs en Londen. Mocht Londen zich losmaken van het Verenigd Koninkrijk, dan daalt het gemiddelde inkomen van een Brit met ruim 11 procent. Dat komt vooral door de grote financiële sector in de stad. Frankrijk zonder Parijs is helemaal slikken, hoe groot de afkeer van de stad ook is. Door de aanwezigheid van zo'n beetje alle grote Franse concerns in de stad scheelt het 15 procent BNP per hoofd van de bevolking. 

Ook bij onze zuiderburen is Brussel niet slechts een uithangbord van het land. Vooral dankzij de aanwezigheid van veel Europese diplomaten en de bijbehorende dienstensector zorgt de Belgische hoofdstad voor een plus van 9 procent inkomen per hoofd van de bevolking. 

Thumbnail

Zuidas versus Haven

Amsterdam draagt positief bij aan 'ons' inkomen dankzij de financiële sector en de aanwezigheid van de beurs in de stad. Zonder Amsterdam zou het gemiddelde inkomen per Nederlander 4,8 procent lager liggen. 

Thumbnail

Het Amsterdamse zakendistrict aan de Zuidas. Foto: ANP

Hoe zit het dan met Rotterdam, waar dankzij de Haven ook veel van ons nationale inkomen verdiend wordt? Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking met 0,1 procent daalt als de regio Rijnmond niet wordt meegerekend in het BNP.

Een groot verschil dus met Amsterdam, maar dat is deels te verklaren door het feit dat de Duitse onderzoekers bij hun berekening van de hoofdstedelijke bijdrage niet helemaal correct te werk zijn gegaan. Ze hebben namelijk de bijdrage aan het BNP van de regio Amsterdam genomen, maar dat afgezet tegen het inwoneraantal van de stad Amsterdam. Gerekend met het aantal inwoners van de regio Amsterdam scheelt het 2,8 procent inkomen per hoofd van de bevolking. 

'Arm, maar sexy'

De enige hoofdstedelingen die het gemiddelde inkomen van hun landgenoten omlaag trekken, zijn die van het rijkste land in Europa: Duitsland. De omschrijving 'arm, maar sexy', lijkt daardoor te kloppen, schrijft het Duitse Instituut voor de Economie.

Dat Berlijn het landelijke inkomen met 0,2 procent omlaag haalt is trouwens geen teken van zwakte van de Duitse economie als geheel. Volgens het instituut is het juist een bewijs van de kracht van de deelstaten, waardoor ook de middenstand in landelijke gebieden sterk ontwikkeld is. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van