Ga naar de inhoud
Economie

Deze podcasts leggen je uit hoe de wereld in elkaar steekt

Beeld © ANP

Waarom groeit de wereldwijde kloof tussen arm en rijk nog steeds? En wat maakt een wereldleider onzeker? Voor wie graag wereldnieuws in een breder perspectief wil plaatsen, maar daarvoor geen dikke boeken wil doorploegen, zet RTL Z de beste podcasts op een rij.

Dit willen onze RTL-correspondenten je vertellen over hun land

Twee keer per maand praten de correspondenten van RTL Nieuws over de laatste actualiteiten in hun land of over iets dat het nieuws deze week juist niet heeft gehaald.

Waarom neemt het populisme in Italië bijvoorbeeld zo'n vlucht? En hoe groot is de dreiging van Russische hackers tijdens de verkiezingen? 

Hoe voer je oorlog en wat gaat eraan vooraf?

Een oorlog start niet zomaar. Wat gaat eraan vooraf? Jason Fields, een eindredacteur van persbureau Reuters, focust zich in de podcast 'War College' op de strategieën en aanleidingen achter de conflicten die momenteel of potentieel het wereldnieuws beheersen.

De laatste maanden sprak hij met zijn gasten vooral Russische politiek. Zo wijdde hij een podcast over de toenemende interesse van Rusland in de Noordpool. Het land wil daar graag grondstoffen winnen. 

Dit denken de grootste Amerikaanse leiders écht

David Axelrod werd bekend als één van de masterminds achter de presidentiële campagne van Barack Obama. Zijn telefoonlijst telt talloze machtige Amerikaanse politici en dat komt handig uit: hij nodigt ze allemaal uit in zijn show

Op een vriendschappelijke manier praat hij met grote namen als Bernie Sanders, John Kerry en Barack Obama zelf. Waar worden zij persoonlijk door geraakt? Wat drijft hen? Wat doen ze als het even tegenzit?

Wie komt op welke politieke positie en waarom?

In maart mogen wij naar de stembus, Frankrijk kiest in april een nieuwe president en de Duitsers mogen eind van de zomer een nieuwe leider kiezen: er komen spannende tijden aan in Europa.

De podcast van het politieke vakblad Foreign Policy scheurt zich komend jaar weer los van het Amerikaanse nieuws om de blik te richten op de rest van de wereld. Een aanrader voor wie het spannend vindt om te weten hoe de hazen lopen: wie komt op welke machtige politieke positie terecht en waarom?

Wat was het belangrijkste nieuws van afgelopen week? 

Monocle, van oudsher een magazine over geopolitiek, zaken, cultuur en design, heeft een podcast waarin elke week het belangrijkste nieuws wordt uitgediept. Wat kan Europa bijvoorbeeld leren van de Portugezen op het gebied van polarisatie? En wie is er verantwoordelijk voor alle ellende in Aleppo? 

Mocht je overigens sowieso fan zijn van podcasts, dan is het ook de moeite waard om ook eens door de volledige collectie te grasduinen. Zo hebben ze een serie interviews gemaakt over de vraag of rijkdom ons nog wel rijk maakt. Of word je helemaal bijgepraat over kunst, als je dat wilt.

Scherpe analyses over internationale politiek

Bernard Hammelburg, oud-correspondent en al jaren commentator op het gebied van wereldpolitiek op nieuwszender BNR, maakt het wekelijkse programma 'De Wereld'. "Het beste binnenlandse programma over het buitenland", noemt hij het zelf. 

Hij zoomt naar aanleiding van het laatste nieuws uit naar een breder kader waarin de huidige ontwikkelingen zich afspelen. Vorige maand interviewde hij bijvoorbeeld Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis, over de toekomst van Europa (en waarom Duitsers ongeschikt zijn als leider). 

Liever meer leren over je carrière?

Niet zo geïnteresseerd in internationale politiek, maar wel fan van podcasts? Eerder zette RTL Z de beste op een rij om je carrière een boost te geven.