Ga naar de inhoud
Economie

Aantal hotelovernachtingen fors gestegen, vooral in Amsterdam

Hotelgasten zoeken verkoeling in een zwembad op het dak van een Amsterdams hotel. Beeld © Archieffoto ANP

Wie als hotelier wil binnenlopen, moet zich vestigen in Amsterdam. Eenderde van alle overnachtingen in hotels in ons land in de eerste helft van dit jaar was in een hoofdstedelijk hotel. En bij die 7,6 miljoen overnachtingen zijn die bij mensen thuis via bijvoorbeeld Airbnb niet meegeteld.

Vooral bij buitenlandse gasten is Amsterdam in trek, meer dan de helft van hen boekt een nachtje in de hoofdstad.

In de eerste zes maanden van 2017 waren er 12,4 miljoen overnachtingen van buitenlandse toeristen in Nederland en 10,5 miljoen overnachtingen van Nederlandse gasten, oftewel 22,9 miljoen. Dat komt bij elkaar opgeteld neer op een stijging van 9 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Die groei komt vooral bij buitenlandse gasten vandaan, daarvan steeg het aantal overnachtingen met 13 procent. En die kwamen dus vooral naar Amsterdam, daar steeg het aantal overnachtingen met 11 procent.

Amsterdam koploper

Amsterdam is eenzame koploper als het gaat om hotelovernachtingen, hoewel ook in andere grote steden het aantal overnachtingen in hotels steeg. In Utrecht zelfs met een indrukwekkende 34 procent, wat neerkomt op bijna 350.000 overnachtingen.

De meeste buitenlanders die een nachtje in een hotel in ons land boeken, komen uit Duitsland. Ook Britten en Amerikanen overnachten vaak in Nederland, gevolgd door Belgen en Fransen.

Aantal toeristen waarschijnlijk hoger

In de cijfers van het CBS zijn overnachtingen via bijvoorbeeld Airbnb niet meegenomen, anders was het aantal overnachtingen in Amsterdam waarschijnlijk nog veel hoger uitgevallen.

In juli beklaagden hoteliers en eigenaren van bed & breakfasts en campings zich over de concurrentie van sites als Airbnb en Homeaway en Wimdu. Een kwart van de hotels heeft last van de concurrentie, bleek uit een enquete van het CBS.