Economie

Nasleep Irma: veel mensen onverzekerd op Sint-Maarten

08 september 2017 05:50 Aangepast: 08 september 2017 05:51
Beeld © Ministerie van Defensie

De schade op Sint-Maarten is groot nadat orkaan Irma verwoestingen heeft aangericht. Veel bewoners van het eiland zijn onverzekerd en het is moeilijk om aan bouwmateriaal te komen.

Veel mensen onverzekerd

De kans op een orkaan in die regio is groot, waardoor je hoge premies betaalt. Daarom zijn veel particulieren op Sint-Maarten onverzekerd tegen storm- en orkaanschade, vertelt Hans Groot van herverzekeraar Aon. "Op Sint-Maarten zijn mensen niet zo 'verzekeringsminded' als in Nederland. Bewoners hebben vaak alleen hun auto verzekerd." Er zit dus een fors gat tussen de daadwerkelijke schade en het bedrag dat verzekerd is.

In Nederland waar we graag alles goed verzekeren, van huis, auto, huisdieren tot smartphone zijn we trouwens ook niet verzekerd voor een overstroming. Als een dijk doorbreekt of de stormvloedkering werkt niet, ben je niet verzekerd tegen het zeewater dat je huis binnenstroomt. Dit valt niet onder de dekking van een opstal- of inboedelverzekering.

Het enige vangnet is de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) uit 1998. Maar de overheid moet de calamiteit tot ramp uitroepen en de financiële middelen zijn beperkt.

Geen Nederlandse verzekeraars

Er zijn geen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen actief op Bovenwindse Eilanden, die hebben jaren geleden al hun belangen verkocht. "Het is een kleine markt met een beperkt aantal klanten en het is een andere tak van sport dan verzekeren in Nederland. Je hebt met andere risico's te maken, zoals orkanen. Voor de schadevoorspellingen heb je veel kennis en kunde nodig", zegt Groot.

Aon Benfield is wereldwijd de grootste herverzekeringsmakelaar. Zij adviseren verzekeraars, pensioenfondsen en herverzekeraars hoe je de risico's het best kunt herverzekeren. Op Sint-Maarten zijn vooral lokale verzekeraars actief uit Caraïbisch gebied zoals: Nagico, Guardian, Ennia, Massy en New India Assurance. Alle verzekeraars bieden stormdekking voor particulieren en de zakelijke markt.

Schade opnemen met drones

Over de hoogte van de schade op Sint-Maarten valt nog niets te zeggen. Verzekeringsexperts zijn nog onderweg naar het getroffen gebied en de actieplannen en rampscenario's zijn uitgerold. Met drones kunnen experts over onbegaanbaar terrein de schade opnemen. Maar de toevoer van mensen en materieel is lastig, omdat er voorlopig alleen overdag met militaire toestellen op het vliegveld van Sint-Maarten gevlogen kan worden.

Het is veel te vroeg of deze ramp gevolgen heeft voor onze verzekeringspremie. Al zal geen enkele verzekeringsmaatschappij omvallen, vanwege de hoge schadelast. Zij verzekeren namelijk dit soort risico's.

Risico herverzekeren

Orkaanschade is in tegenstelling tot een dijkdoorbraak wél te verzekeren. "Verzekeringsmaatschappijen kunnen in hun eentje namelijk nooit de enorme risico's en kosten dragen voor zo'n natuurramp. Daarom herverzekeren verzekeraars hun risico's op de internationale herverzekeringsmarkt met een kapitaal van zo'n 600 miljard dollar", is de schatting van Hans Groot. De ILS-markt is hier een klein onderdeel van.

Wat is de ILS-markt?

ILS staat voor insurance-linked securities, een soort 'catastrofe-beleggingen'. ILS zijn te vergelijken met obligaties. Mensen verzekeren zich tegen natuurrampen en andere onvoorziene zaken. Ze betalen premie in ruil voor een eventuele schadeuitkering. Verzekeraars en herverzekeraars zetten een deel van het risico weg bij financiële partijen als grote pensioenfondsen.

Het is een complexe beleggingsvorm, want je moet de eventuele schade en risico's goed inschatten. Bij een verkeerde risicoberekening krijg je te maken met een fors kapitaalverlies.

Het is best een gek idee, dat beleggers rendement maken op het leed en tragedie van andere mensen. Pensioenfonds PGGM begon in 2006 met ILS-beleggingen, net na orkaan Katrina. Vanaf die tijd is er nog geen negatief rendement behaald. Het gemiddelde jaarrendement is 8 procent; een stuk hoger dan het rendement op staatsobligaties.

Orkaan José voor de deur

De schade is enorm, maar exacte bedragen kan niemand noemen. Ook niet omdat na orkaan Harvey en Irma, José, de volgende orkaan alweer voor de deur staat. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) kan José zaterdag langs de Bovenwindse Eilanden scheren.

En als orkaan Irma daadwerkelijk dit weekend de kust van Florida bereikt, stijgt de schadelast in rap tempo. Het is een dichtbevolkt gebied met grote economische waarde. Inmiddels moeten zo'n 500.000 inwoners uit de omgeving van Miami het gebied verlaten vanwege de komst van orkaan Irma.

Duur bouwmateriaal

Naast de directe schade van Irma zijn er ook andere gevolgen. Er is veel vraag naar bouwmateriaal om de puinhoop te herstellen. Normaal kost een houten plaat 25 dollar, maar na zo'n orkaan wordt bouwmateriaal veel duurder en betaal je al snel 100 dollar.

Ook heeft de orkaanschade gevolgen voor het toerisme, een belangrijke inkomstenbron op het eiland. Na een orkaan blijven de toeristen een poos weg totdat de schade hersteld is. Na de vernietigende orkaan Luis in 1995 heeft het eiland 15 jaar aan zijn herstel gewerkt. Ook na Irma zal het al gauw twee jaar duren, voordat de grootste ravage is hersteld en toeristen weer met plezier vakantie komen vieren.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van