Economie

Grote verschillen prijzen kapvergunning

24 mei 2013 14:39 Aangepast: 24 mei 2013 14:50

De regels voor het kappen van een boom in je tuin verschillen enorm per gemeente. Dat blijkt onderzoek van RTL Nieuws.

Wie een boom wil kappen, moet daarvoor een vergunning van de gemeente hebben. Maar terwijl die in negen grote gemeenten gratis is, moet je er in Rotterdam 738 euro voor betalen.

RTL Nieuws vergeleek van de 30 grootste gemeenten van Nederland de kosten van het kappen van een boom voor iemand die voor het eerst een boom wil kappen. In de meeste gemeenten heb je daar vanaf een omtrek van 30 cm een vergunning voor nodig.

Wirwar aan regels

Verder is het een enorme wirwar aan regels. Wat in de ene gemeente monumentaal is, is dat in andere gemente niet. Soms zijn er verschillende tarieven voor verschillende afmetingen (hoe groter, hoe duurder), of worden er uitzonderingen voor kleine tuinen gemaakt.

Maar Rotterdam is dus op dit moment met afstand de duurste gemeente. De gemeente laat in een reactie weten dat de regels vanaf 1 juli gaan veranderen. "In de meeste gevallen hoef je in de toekomst geen vergunning meer aan te vragen. Maar als je een hele dikke, oude boom in de tuin hebt nog wel. Dat kost dan 250 euro."

Bomen die beschermd zijn of een monumentale status hebben, mogen in de meeste gemeenten helemaal niet worden gekapt, of tegen een hoge vergoeding.

Weten hoeveel een kapvergunning in jouw gemeente kost? Kijk dan hier

`