Economie

Duikvlucht bitcoin lijkt voorbij, koers stabiliseert

05 september 2017 16:34 Aangepast: 05 september 2017 17:05
Een werknemer van een bitcoinwinkel in Japan demonstreert hoe de bitcoinautomaat werkt. Beeld © Getty Images

De duikvlucht van de koers van cryptocurrency bitcoin lijkt voor even voorbij. De koers van de bitcoin stabiliseert op bijna 4400 dollar, nadat die eerder vandaag eerst daalde tot iets meer dan 4000 dollar.

Afgelopen vrijdag stond de koers nog op bijna 5000 dollar, de hoogste stand die de virtuele munt ooit haalde. Aan het begin van 2017 stond de koers nog rond de 1000 dollar. In ruim acht maanden tijd werd de munt dus 400 procent meer waard. Daarvan verdampte in de afgelopen dagen dus bijna 20 procent. 

De heftige koersdaling gisteren en vandaag is vooral het gevolg van maatregelen van de Chinese centrale bank. De bank verbiedt zogeheten initial coin offerings, een kruising tussen een beursgang en een crowdfundingsactie van een cryptocurrency. Voor beleggers en speculanten die hoopten dat zij daarbij binnen zouden lopen, is dat slecht nieuws. 

Toezichthouders twijfelen

Het houdt namelijk in dat bedrijven die techniek hebben ontwikkeld die steunt op de blockchain, geen extra investeringen kunnen ophalen door zo'n initial coin offering. China's verbod op deze ico's is de meest drastische maatregel tot nu toe als het gaat om bitcoins of andere cryptocurrencies, schrijft persbureau Bloomberg.  

Toezichthouders worstelen wereldwijd met de vraag of en hoe ze bitcoins moeten reguleren. Halverwege juni waarschuwde toezichthouder AFM nog in ongekend harde bewoordingen voor de risico's die volgens de instantie verbonden zijn met beleggen in bitcoins of ethers. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van