Economie

TOM: koersmanipulatie door Euronext

03 juni 2013 15:56 Aangepast: 04 juni 2013 07:33

TOM beschuldigt Euronext van koersmanipulatie, een zeer zware aantijging, zeker voor een beursplatform.

De zaak was aangespannen door Euronext, dat TOM verwijt de merknaam 'AEX' te gebruiken, zonder daar een licentierecht voor te kopen.

Maar tijdens de zitting in Den Haag beet TOM fel van zich af. Volgens de advocaat van TOM is Euronext ernstig over de schreef gegaan. In een poging bewijs tegen TOM te verzamelen, zou Euronext orders op het handelssysteem van TOM hebben geplaatst, om daar vervolgens zelf op te bieden. Daardoor wordt kunstmatig een koers gecreëerd, in plaats van dat de markt die bepaalt. Als dat inderdaad het geval is geweest, heeft Euronext de AFM-regels overtreden.

Euronext lijkt echter niet onder de indruk van de beschuldiging. Tijdens het oplezen van de pleitnota door TOM, begonnen de advocaten van Euronext besmuikt te lachen. Inhoudelijk hebben zij nog niet kunnen reageren.

Euronext lijkt echter niet onder de indruk te zijn van de beschuldiging van TOM. Het is volgens de advocaten 'volstrekte onzin' te spreken van koersmanipulatie. Wat Euronext heeft gedaan, is 'volledig gerechtvaardigd in het kader van bewijsonderzoek', aldus de advocaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore