Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Bezoekjes Draghi aan bankiersclub onder vergrootglas

07 juli 2017 14:16 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Mario Draghi. Beeld © Getty Images

Europees Ombudsman Emily O'Reilly heeft nog altijd veel vragen over het lidmaatschap van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) van een internationaal praatclubje van bankiers en economen dat de Groep van 30 wordt genoemd.

O'Reilly begon in januari een onderzoek na een klacht van Corporate Europe Observatory (CEO), een organisatie die kritisch is over de invloed die het bedrijfsleven via lobbyisten uitoefent bij Europese instanties.

De organisatie betwijfelt of de aanwezigheid van Draghi bij besloten vergaderingen met bankiers wel samen gaat met de rol van de ECB als onafhankelijk toezichthouder op diezelfde banken. Tot dusver heeft de ECB volgens de ombudsman goed meegewerkt aan het onderzoek. 

Waslijst aan vragen

Maar dat neemt niet weg dat nog een waslijst vragen onbeantwoord is gebleven, schrijft O'Reilly. Zij wil graag weten wat het lidmaatschap van de Groep van 30 precies inhoudt, wie bepaalt wie er mogen toetreden of uitgenodigd worden voor de besloten bijeenkomsten.

De ECB heeft volgens de ombudsman tijdens het onderzoek laten weten dat Draghi de bijeenkomsten op persoonlijke titel bijwoont. Opmerkelijk is wel dat de Italiaan zich bij minstens één gelegenheid liet vervangen door zijn plaatsvervanger bij de centrale bank toen hij zelf niet kon. 

'Wat is het publieke belang?'

Verder wil O'Reilly weten hoe de ECB denkt te kunnen garanderen dat Draghi tijdens de besloten ontmoetingen geen vertrouwelijke informatie met zijn gesprekspartners deelt. Ook wil zij van de centralebankpresident horen op welke manier zijn lidmaatschap van de bankiersclub het publieke belang dient.

Voordat Draghi president werd van de ECB was hij onder meer gouverneur bij de Italiaanse centrale bank en vice-president van de Europese tak van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore