Economie

EU-landen in verweer tegen vrouwenquota

20 juni 2013 19:52 Aangepast: 06 september 2015 12:34

Nederland en negen andere Europese landen hebben formeel hun bezwaar laten horen tegen de Brusselse plannen voor verplichte vrouwenquota in bedrijven. De lidstaten hebben een verklaring aangenomen waarin zij duidelijk maken dat zij vinden dat Brussel zich niet met deze zaken moet bemoeien.

Nederland en negen andere Europese landen hebben formeel hun bezwaar laten horen tegen de Brusselse plannen voor verplichte vrouwenquota in bedrijven. De lidstaten hebben een verklaring aangenomen waarin zij duidelijk maken dat zij vinden dat Brussel zich niet met deze zaken moet bemoeien. Donderdag stond het onderwerp op de agenda van EU-overleg in Luxemburg.

De tien benadrukten dat de lidstaten zelf al verschillende maatregelen hebben getroffen om het aantal vrouwen in het bedrijfsleven te vergroten. Of dat plannen daartoe in de maak zijn. De landen ondersteunen dan ook het plan van Brussel niet, zo luidt de verklaring.

De Europese Commissie wil dat vanaf 2020 40 procent van de topfuncties bij beursgenoteerde bedrijven door vrouwen wordt bekleed. Een eerder plan voor een verplichting met harde sancties werd door Europees commissaris Viviane Reding (Burgerechten) na kritiek afgezwakt.

 

ANP
`