Economie

Jumbo wijst vakbonden de deur en komt met eigen cao

24 april 2017 09:25 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Stakende Jumbomedewerkers bij het distributiecentrum in Woerden op 21 april. Beeld © ANP

Supermarktketen Jumbo zet vakbonden FNV en CNV buitenspel in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de medewerkers van de distributiecentra van het bedrijf. Het bedrijf is de bonden beu, omdat die meer salaris willen dan Jumbo wil geven en hun eis kracht bijzetten met acties.

Voor die acties wordt er al sinds begin april gestaakt bij de distributiecentra door vakbondsleden. Jumbo probeerde de stakingen door de rechter te laten verbieden, maar die besloot halverwege april dat er gestaakt mag worden. Afgelopen vrijdag staakten zo'n 300 medewerkers in Woerden. 

Jumbo is naar eigen zeggen teleurgesteld in de opstelling van de bonden in het cao-conflict voor medewerkers van distributiecentra. De vakbonden willen voor de circa 3000 medewerkers onder meer 2,5 procent loonsverhoging en toezeggingen dat er meer tijdelijke krachten in vaste dienst komen. 

'Afgewezen zonder duidelijke reden'

Maar volgens Jumbo staat het overgrote deel van de medewerkers helemaal niet achter de bonden. De supermarktketen verwijt de vakbonden ook dat zij niet eens wilden onderhandelen.

"Nog voordat de onderhandelingen goed en wel waren gestart, zijn FNV en CNV van tafel weggelopen om vervolgens niet meer terug te keren", zegt Jumbo-topman Frits van Eerd in een persbericht. "Vanaf eind maart proberen wij de vakbonden weer aan tafel te krijgen, maar onze uitnodigingen werden stelselmatig afgewezen zonder duidelijke reden."

De arbeidsvoorwaardenregeling (AVR) wordt volgens Jumbo opgesteld in nauwe samenspraak met de centrale ondernemingsraad en medewerkers. In de nieuwe regeling biedt Jumbo ook de eerder aangekondigde loonsverhoging van 1,5 procent. Ruimte voor eventuele verdere loonsverhoging, met terugwerkende kracht vanaf 1 april, hangt volgens Jumbo af van de afspraken die elders in de sector worden gemaakt.

Vakbonden pissed off

Bij vakbond CNV Vakmensen zijn ze niet te spreken over de actie van Jumbo. "Ons idee is zij teruggaan naar vroegere tijden, toen er nog geen vakbonden bestonden", reageert een woordvoerster van de CNV. Zij verwijst naar de tijden van voor de vakbonden, "toen was er altijd een bepaalde ongelijkheid." De komst van de vakbonden zorgde voor meer onafhankelijkheid, aldus de woordvoerster.

Dat het Brabantse familiebedrijf de nadruk op loon legt, schiet haar in het verkeerde keelgat. "Het gaat om het totaalpakket, zoals de werkdruk en hoe je op een gezonde manier de eindstreep haalt." Ze omschrijft de handelswijze van Jumbo als "ze zeggen wel wat te willen, maar komen niet over de brug."

De acties gaan dan ook gewoon door en er wordt vandaag overlegd over het uitbreiden ervan, laat de woordvoerster weten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van